Възможно ли е да кихнем с отворени очи? 15 изумителни факта за зрението

Природата е не само гениален, но и ексцентричен създател. Често тя ни изумява с творенията си, особено с невероятните си "инженерни" решения по отношение на човешкото тяло. Зрението не прави изключение. За да ви накараме да се вгледате в собствения механизъм на действие на тази перфектна машина, ще ви запознаем с 15 любопитни и забавни факти за очите.

Знаете ли, че...

1. Новородените не могат да плачат. Бебетата започват да ронят сълзи едва след първия си месец. При някои това се случва чак в 13-тата седмица след раждането.

2. Всички ние виждаме, чуваме, усещаме аромати. Но знаете ли, че 80 процента от сетивната информация, която обработва мозъкът, идва именно от очите.

3. Първоначално образът в окото се възприема обърнат. Впоследствие мозъкът го коригира и обръща в правилната посока.

4. Според учените, всички синеоки хора имат един общ прародител. Той е живял в района на Черно море преди 10 000 години. Носителите на красивия светъл пигмент имат много по-висока светлочувствителност от останалите жители на Земята.

5. Знаете ли, че патоанатомът Томас Харви открадва мозъка на Айнщайн по време на аутопсията му. След това геният е кремиран и погребан на неизвестно място, по негово желание. Очите му пък се пазят в сейф в Ню Йорк.

6. Опитвали ли сте се да кихнете с отворени очи? Оказва се, че това е невъзможно.

7. Мускулът на клепача е най-бързият мускул в човешкото тяло. Той се свива за 1/100 от секундата.

8. Изразът "орлов поглед" не е случаен. Оказва се, че орелът има 8 пъти по-добро зрение от това на човека. Причина за това е, че грабливата птица притежава 1, 5 млн. зрителни клетки, докато при човека са едва 200 000.

9. Очите също пият "витамини". При отслабено и нарушено зрение специалистите препоръчват прием на специални хранителни добавки, богати на естествени екстракти, витамини и цинк. Капсулите съдържат важните за окото лутеин и зеаксантин, обогатени са с природни продукти като Омега-3, Омега-6 мастни киселини, боровинки и др. Пример за това са продуктите на германската компания Допелхерц, които се предлагат и на българския пазар.

10. Очите също могат да получат слънчево изгаряне. Особено през лятото, специалистите съветват носенето на качествени слънчеви очила с висока UV защита, които да ги предпазят.

11. Човешкото око може да различи над 30 милиона цвята. За сравнение - само нюансите на сивото са над 30.

12. Ирисът вече се предпочита от много системи за сигурност. Причина за това е, че пръстовият отпечатък има едва 40 уникални характеристики, докато при ириса те са цели 256.

13. Зелените очи са красиви, нали? Оказва се, че са изключително редки и ги притежават само 2 процента от хората по света.

14. Когато кажете следващия път на някого, че "мига на парцали", имайте предвид, че жените мигат два пъти по-често от мъжете. Още едно обяснение за красивия поглед на дамите.

15. Човек и добре да живее, един ден получава...перде на окото. Оказва се, че катаракта е въпрос на ЕГН. Колкото сте по-стар, толкова по-голяма е възможността да го развиете. Той е нещо естествено като бръчките по кожата и белите коси.