Автор
Антония Михайлова

На Световния ден на динята да си признаем: обожаваме я!

Няма друг сок като нейния - ароматен като райска градина, розов като цветовете на напъпил храст, галещ и блажено опияняващ. Омагьосан от чара на вкуса ѝ, Марк Твен я нарича "храна на ангелите". Възхита и сладък възторг са част от думите, които изплуват в съзнанието и изпълват сърцето на всички при споменаването на името на Нейно величество – кралицата на летните плодове – Динята!

Уханието ѝ е толкова обсебващо, толкова завладяващо, сякаш долита от самите райски градини - от бостаните на Слънцето. Позволете ни със следващите няколко скромни редове да ви запознаем с вълшебните свойства на този очарователно хрупкав божествен дар. Още повече, че имаме и повод за това - днес е Световният ден на ДИНЯТА!


Поинтересувахме се и научихме, че динята е...

Един от най-старите плодове, култивирани от човека. Произходът ѝ води началото си преди 4 хил. години от плодородните земи на древна Месопотамия. Разбрахме още и за многобройните лечебни свойства на динята. Редовната ѝ консумация осигурява здрав сън, а на мъжете – висока потентност. Тя е идеален антидепресант и афродизиак. Любимото ни лятно лакомство е полезно за доброто функциониране на бъбреците, за намаляване на кръвното налягане и е първа помощ при изморените очи благодарение на съдържанието на лутеин, бетакаротин и витамин С. Независимо дали ще отхапем апетитния резен, ще си направим фреш или сладолед от диня, тя ще ни зареди с върховно здраве и наслада при минимум калории. А присъствието на естествени ензими в нея ще улесни храносмилането и ще направи апетита ти наистина динозавърски!

Може още много да хвалим динята...

Някои по-изтънчени люде си я похапват силно изстудена, гарнирана със сметана или мед. Нас, ако питате обаче, най-добра е натурална, нарязана на малки тънки парченца и лакомо излапана с... голи ръце. Преди да направите това обаче, трябва да разберете дали динята е узряла. За целта погледнете нейната дръжка - ако е изсъхнала, динята е готова за консумиране.:)

И за десерт няколко интересни факта за любимия плод през лятото:

! Освен че спомага за хидратацията на тялото, динята намалява мускулната треска. Така че след тренировка във фитнеса - директно към щанда с дините!

! Както знаем, динята е с високо съдържание на вода - близо 92%. Идеална за лятото, когато всички имаме нужда от хидратация.

! В САЩ си имат ден на динята, в който освен че си похапват, се и замерват с нея. А семките използват за надплюване, което прави този специален ден още по-забавен.

! Още едно интересно събитие, свързано с летния плод, е регистрираната гигантска диня в книгата на "Рекордите на Гинес". Тя тежала цели 121, 93 кг., можете ли да си представите?!

Е, хайде засега толкова от нас. Че голяма диня ни чака. Надяваме се - и вас! Защото както обичаме да казваме, лято без слънце не може, лято без диня е грехота!

Четете още: Динята е просто вълшебна