Автор
Ева Лъчезарова

Психотерапевтът Ирина Кирякова: Трябва да потърсим женското в себе си, за да подобрим интимния си живот

Съвместната инициатива между Woman.bg и Vagisan "Месецът на женските тайни" продължава, а поредният ни гост в рамките на инициативата е психотерапевтът Ирина Кирякова. Тя е автор на книгата „Любовта намира начин – психотерапия на ежедневието“. Ирина е един от първите дипломирани гещалт терапевти в България и е член на Европейската Асоциация по Гещалт Терапия - преподавател и координатор обучение в Български Институт по Гещалт Терапия (БИГТ).

С нея ще разговаряме за вагиналната сухота от гледната точка на психотерапевта, тя ще ни сподели как тя се отразява на емоционалното ни състояние, какви психологически причини биха могли да доведат до вагинална сухота, как да разговаряме за проблема с партньора си и какви са стъпките за справяне с него.

- Здравейте Ирина, ще ни споделите ли в кои периоди от живота на жената би могла да се появи вагинална сухота и как се отразява това на емоционалното ѝ състояние и желанието ѝ за полов акт?

- Вагиналната сухота е проблем, който може да се появи в разнообразни периоди от живота на жената - при силен стрес, по време на бременност и кърмене, при прием на противозачатъчни средства, при прием на някои лекарства, които се прилагат за лечение на диабет, депресия, астма или ендометриоза, при лечение с химиотерапия, лъчетерапия и други медикаменти, използвани за лечение на рак на гърдата. Според американско проучване (*http://www.menopause.org/docs/default-source/2013/vva-position-statement.pdf) всяка втора жена в менопауза страда от вагиналната сухота.

Усещането за сухота често е придружено от други симптоми като сърбеж, парене и болка около вагината, входа на вагината и вулвата, което често прави сексуалния контакт болезнен. Ясно е, че подобна симптоматика прави половия акт нежелан. При някои жени има дори страх.

Бременността, кърменето и менопаузата, например, са периоди, в които настъпват много физиологични промени в женското тяло, които могат да имат стресиращо влияние за психиката на всяка жена, а вагиналната сухота се явява като допълнителен фактор, който утежнява ситуацията и би могъл да доведе до ниско самочувствие, липса на увереност, понижено либидо и дори депресивни състояния. Това пък от своя страна може да има негативен ефект и върху отношенията с партньора.

- Знаем, че понякога тялото ни се ръководи от емоциите. Какво е вашето обяснение на емоционално ниво за състоянието, наречено вагинална сухота?

- В основата е ниското ниво на естрогена, женския хормон – в този смисъл говорим за потисната или блокирана женственост. Водата е символ на женското начало, тя омекотява и търпеливо и нежно постига своето. Съвременният свят доста възпрепятства развитието и разгръщането на истинската женственост, тъй като е фокусиран и толерира повече мъжкото - пробивност, атака, огън. Когато се опитваме да четем символиката на симптомите е необходимо да се вгледаме в езика – "сухота". Кое е пресъхнало? Водата освен с женственост е свързана и с движението и удоволствието, ако обърнем поглед към източните култури. Друга тема свързана с този проблем е отпускането, спокойствието, мекотата.

- Как да говорим с партньора си за вагиналната сухота?

- Откровено, доколкото е възможно. Важно е партньорът да е наясно, че се касае за медицински проблем, а не за прищявка. В тази връзка могат да се използват продукти, които помагат за овлажняване на вагиналната зона и които да улеснят сексуалния акт.

- Защо според вас дамите често се срамуват да споделят дори и с гинеколога си този проблем?

- Това е интимен проблем, нормално е да има срам, даже е здравословно. Срамът е свързан с границите и уязвимостта ни и ни прави внимателни по отношение на тях. Когато става въпрос за лечение и превенция на подобен проблем, съм срещала много срам и неудобство. Да се говори по тези въпроси е важно, именно за да се чувстват жените по-спокойни в избора си на грижа за най-интимните кътчета на тялото си. За да се довери една жена е необходимо да се почувства сигурна, предразположена. Може би самите лекари биха помогнали, ако задават въпроси в тази посока и подсказват на жените, че това е често срещано и не са единствени в болката си.

- Какви психологически причини биха могли да допринесат за появата на вагинална сухота?

- Често психологическите измерения на този проблем са повече от телесните. Разговаряла съм с много жени и знам, че се чувстват силно притеснени и уплашени, когато се появи вагинална сухота. Те възприемат това като застрашаващо отношенията им във връзката, а отношенията и пълноценната интимност е в основата на щастието в партньорските отношения. Много жени изпитват дори вина, че имат подобен симптом. Чувстват се непълноценни и понякога прикриват проблема, за да не повлияят на интимния си живот, което им коства много болка – съвсем буквално. Поради това ми се иска да хвърля един лъч светлина върху физическото здраве в малко по-широк аспект.

Хората казват: „Времето лекува.“ Времето не винаги лекува, може и да разболява – зависи какво се случва, докато тече. Само по себе си то не е панацея за болежките и проблемите. Не е важно времето да минава, важно е как минава. Ако болката се усилва, това е сигнал да ѝ обърнем повече внимание, а не да я пренебрегваме или да чакаме да отмине от само себе си. Важно е да вземем мерки и да се погрижим за себе си. Симптомите (телесни и душевни), които възникват при всеки от нас са в резултат на авторегулацията и стремежа към равновесие на тялото и психиката ни. Често, онова което определяме като патология или отклонение, всъщност е защитен механизъм, който тялото или душата ни използват, за да се предпазят от нещо, което възприемат като по-страшно.

В този смисъл болестите и проблемите са шанс за развитие и израстване, а не пречка в живота ни. Здравето не е константа, а процес. Процес на обогатяване и развитие. Болестта е сигнал, че развитието е спряло или нещо му пречи да продължи. Лечението следва да се насочи към възстановяване на развитието. В конкретния случай е добре да помислим за женствеността – как храня в себе си женското.



- Кои са вашите лични съвети за това как да бъдем по-уверени в себе си?

- Да опитаме да се вслушваме в сигналите на тялото ни и да чуваме нуждите си – това е първата стъпка. В психотерапията една основна част е свързана с това да се научим да чуваме себе си и да разберем собствения си език. После е ред на това да се погрижим за нуждите си – не е лесен процес, понякога, но е в основата на увереността и самочувствието. Сигурността идва от усещането, че ще се погрижа добре за себе си, че ще се подкрепя, ще потърся помощ, ще се свържа със себе си, чрез любов и разбиране, вместо осъждане и отхвърляне, например.

- Кои според вас са най-добрите стъпки за справяне с вагиналната сухота?

- Свързване със специалист за качествена диагностика, като начало. Използване на подкрепа от подходящи препарати. Ако не виждате добре си правите очила или лещи и това ви изглежда съвсем адекватно. Но ако трябва да си купите овлажняващ гел, това изглежда по друг начин. Всъщност става въпрос за едно и също – има проблем, има и решение. Следващата стъпка е консултация с психотерапевт, ако има нужда да се надникне в дълбочина – колкото и да търсим общите черти на проблема, всяка жена е индивидуалност и нейната болка е специфична. Третата стъпка за мен е търсене на нежност и ласка от партньора.

*Woman.bg препоръчва:

Vagisan овлажняващ крем, който облекчава симптомите при вагинална сухота. Продуктът прави чувствителната кожа на влагалището приятно мека, той е чудесен вариант за дами, които не желаят или не могат да прилагат локални естрогени, тъй като не съдържа никакви хормони. Vagisan овлажняващ крем доставя влажност и омекотяващи липиди (мазнини) на кожата във влагалището и външната генитална област. Чрез добавянето на млечна киселина кремът достига стойност на рН 4.5 - така Vagisan овлажняващ крем спомага за поддържането на естествената рН стойност във влагалището. Кремът може да се прилага при вагинална сухота преди полов акт.

Vagisan овлажняващ крем се комбинира чудесно с Vagisan Интимен лосион, който е подходящ за ежедневна употреба. Млечната киселина, която съдържа продуктът, осигурява щадящо за кожата рН около 5. Vagisan Интимен лосион поддържа естествения защитен киселинен слой, а добавеният екстракт от лайка омекотява кожата.

През следващата седмица очаквайте, като част от инициативата на woman.bg и Vagisan - "Месец на женските тайни", съветите на трима световноизвестни сексолози за пълноценен сексуален живот.

(в материала има продуктово позициониране)