Автор
Ива Петрова

Заседнал живот, високи токчета и още 7 неподозирани причини за липсата на оргазъм

Преразгледайте начина си на живот и дългоочакваното удоволствие няма да ви накара да чакате.

Прекарвате по-голямата част от деня седнали

Като се приковавате като мъченици към работния си стол часове наред, можете да направите щастлив само шефа си, но не и мускулите на тазовото си дъно. „Заседналият начин на живот води до тяхното отслабване и в резултат на това – до болка, която се превръща в пречка за постигане на оргазъм“, казва семейният психолог и сексолог Кат Ван Кърк.

За да предотвратите подобен проблем, той предлага да настроите аларма на всеки половин час, която да ви напомня за необходимата загрявка през работния ден. Разходки и клякания през този интервал от време, ще ви свършат чудесна работа.

Предпочитате високи токчета?

За съжаление последствията от носенето на високи токчета не са само болка. Центърът на тежестта на цялото тяло се измества значително, в резултат на което натоварването се увеличава не само върху мускулите на краката, но и върху долната част на гърба и тазовото дъно. При такова напрежение мускулната деформация е неизбежна.

При ходене на високи токчета се причинява вреда не само поради неправилното положение на вътрешните органи, но и поради намаляване на нивото на тяхното кръвоснабдяване, което пряко засяга процеса на постигане на оргазъм. „Избягвайте да носите високи токчета през цялото време“, съветва Идън Фромбърг, доктор по медицина и основател на Нюйоркския институт по гинекология.

Не споделяте на партньора си за желанията си

Едва ли имате телепатични способности. Така че защо очаквате такива от партньора си? Или с други думи, мълчанието няма да ви помогне да достигнете до върховната наслада в леглото. Освен това не можем да не се съгласим, че тялото на всяка жена е уникално.

„Това, което носи удоволствие на един човек, може да остави напълно безразличен друг“, отбелязва д-р Ван Кърк. Съветът е простъчък – говорете за желанията си. „Понякога един стон или леко насочване на ръката може да изиграе огромна роля“, продължава специалистът.

И помнете – повечето мъже много се вълнуват от такава самоуверена и освободена жена.

Недостатъчен прием на вода

Пиенето на достатъчно вода през целия ден не само ще е от полза за храносмилателната ви система, но и ще ви е от полза за достигането до кулминационната точка в спалнята, казва д-р Фромбърг. Не толкова отдавна учените установиха, че ако човешкото тяло получава необходимото количество течност, оргазмът ще бъде по-ярък и по-силен.

Работата е там, че водата е основният компонент на съединителната тъкан и е изключително важна за нейната еластичност. Така че допълнителна чаша вода никога не вреди. И ако на вечеря сте се насладили на чаша вино или сте пили коктейл в нощен клуб, тогава не се колебайте да изпиете две чаши вода, тъй като алкохолът дехидратира.

Опитваш се да не вдигаш шум

Звуковият съпровод на любовната игра може наистина да направи чудеса. „Това може не само да умножи вашите оргазми, но и да ги направи много по-ярки и по-дълги“, казва Лоръл Хаус, експерт по връзките. Така че, когато нещо наистина ви възбужда, уведомете партньора си – чрез пъшкане, спокойна молба да продължите или крещейки „да!“.

Ако след няколко опита все още се чувствате стегнати и некомфортно, Хаус предлага да увеличите чувствителността си. „Направете го чрез тактилни усещания (контакт с кожата), насладете се на близостта на партньора си и натиска на тялото му върху вашето“, препоръчва експертът. Спектърът от тези усещания ще ви помогне да се съсредоточите максимално върху сексуалния акт.

Лекарството също може да е пречка

Знаете ли за страничните ефекти на лекарствата, които приемате? Всъщност запознаването с техния списък е изключително важно преди започване на лечението. Има много лекарства, които предизвикват скок в нивото на пролактин, протеин, който намалява либидото.

„Това може да е причината за неспособността ви да постигнете кулминация“, казва д-р Ван Кърк. „Обикновено основните „врагове“ по пътя към оргазма могат да бъдат лекарствата за кръвно налягане, противозачатъчните хапчета и антидепресантите“, добавя тя. „Антихистамините също могат да работят срещу вас, тъй като са склонни да намалят естествената влага“, допълва д-р Ван Кърк. Ако проблемите продължават дълго време, трябва да се консултирате с вашия лекар. Може би той ще предложи други методи на лечение.

Твърде ниски нива на окситоцин

Окситоцинът, така нареченият „хормон на любовта“, върви ръка за ръка с оргазма. Ако тялото ви не произвежда достатъчно от него, кулминацията в леглото може да бъде доста проблематична. Стресът може да е основната причина за недостатъчното производство на окситоцин, но е доказано, че прекарването на повече време с партньора ви, осъществяването на зрителен контакт и целувките повишават нивата на този чудодеен хормон.

Забравили сте да отидете по малка нужда преди секс

Всеки знае за необходимостта от уриниране веднага след секс, за да се предотвратят различни инфекции на пикочните пътища. Въпреки това, няма да е излишно да направите това и преди половия акт. „Постигането на оргазъм може да бъде невероятно трудно, ако пикочният ви мехур е пълен“, посочва д-р Блок.

Страхувате ли се да не загубите контрол

Ако сте свикнали да контролирате всеки аспект от живота си, може да ви бъде изключително трудно да се държите точно обратното в леглото. Отказът от обичайното поведение в момента на интимност може да бъде причина за липсата на оргазъм.

Продължете да дишате и се опитайте да се отпуснете. Оставете тялото си да следва усещанията. Ако обаче разбирате, че не можете да се справите сами с този психологически проблем, потърсете съвет от специалист.

Четете още: 10 любопитни факта за оргазма, които ще ви смаят