Маракеш. Най-колоритният град в Северна Африка, чиято красота е възхищавала Ив Сен Лоран и Катрин Деньов, може да ви покаже цялото си великолепие, ако не допуснете типичните туристически грешки, ако уважавате местната култура и не забравяте, че източният манталитет е деликатна материя.


1. Не се доверявайте на уличните гидове

Маракеш е един от четирите имперски града в Мароко и сигурно най-колоритният от тях – той е като ковчеже със съкровища. Музеи, гробници, пазари, тайни градини и великолепни хамами – чуждестранният турист като нищо може да се почувства объркан, ако идва тук за пръв път. Изводът е очевиден – в Маракеш ви трябва гид. Но не бързайте да се доверите на „приветливо“ усмихнатите екскурзоводи, които са наводнили Стария град. Много от тях са виртуозни мошеници, които в най-добрия случай ще се опитат да ви подмамят в магазинчета със съмнителни стоки, а в най-лошия случай нагло ще ви искат пари, за които не сте се разбирали. Бъдете бдителни и с местните тинейджъри, ако ви предложат услугите си като водачи, когато сте се изгубили в лабиринта от улици на Медина. Целият този „алтруизъм“ далеч не е безкористен.


2. Не снимайте местните без разрешение

На Изток да снимаш хората като цяло е неправилно, а на главния площад на Маракеш Jamaa El Fnaa е и доста скъпо. Тук гъмжи от факири, различни търговци и аниматори, преструващи се на бръснари. Те се издържат от снимки с разранени от веригите маймунки, кобри с извадени отровни зъби и полуумрели гущери. Ако ви хванат, че се опитвате да ги снимате без разрешение и най-вече безплатно, обитателите на площада ще се мобилизират да изискат от вас „дължимата“ сума. Често шашардисаните туристи, заобиколени от крещящата тълпа, бързат да се разделят с парите си и да напуснат по-бързо основното туристическо място в града.


3. Не купувайте нищо без пазарене

Пазаренето в източните държави е древна традиция, достигнала почти ранга на изкуство. Няма нищо страшно в това – за ден-два в Мароко ще свикнете. Обявената поначало цена може да бъде свалена няколко пъти. Така не само ще спестите разходи, но и ще си спечелите уважението на местните търговци. Има редица правила за успешно пазарене, но основните са следните – привидно безразличие към интересуващата ви стока, учтивост и разбира се умение да блъфираш.


4. Не пресичайте небрежно

Въпреки че в Мароко официално важат привичните за европейците пътни правила, шофьорите рядко ги спазват – особено на пешеходни пътеки без светофар. В този случай ще трябва да пресичате бързо на свой риск, защото колите няма да намалят – ваш проблем си е дали ще минете достатъчно чевръсто. Бъдете особено внимателни с каруците със запрегнати мулета – те често се появяват на най-неочаквани места и допринасят за суматохата по пътищата.


5. Не носете къси поли

Мароко е светска държава, но не забравяйте, че тук се спазва неписан дрес-код. Откритите рамене, деколтетата, късите поли и шорти, разбира се, не са престъпни, но можете да срещнете осъдителни погледи, а в по-отдалечените от центъра квартали и агресивни викове, които едва ли ще ви повдигнат настроението. Особено внимателно подбирайте облеклото си, ако планирате да посетите колоритното, но и не съвсем безопасно предградие на бояджиите на кожи край Медина.

6. Не се качвайте в такси, без да сте се разбрали за цената

„Превозвачите“ на Изток са особена каста. Ако имате късмет, може да срещнете бъбрив шофьор, който не само ще ви докара бързо до точка Б, но и ще ви разкаже много интересни неща по маршрута. По-често обаче всяко пътуване с такси започва с не твърде приятни преговори относно стойността на услугата. За да избегнете недоразумения, най-добре ще е да напишете финалната цена на лист хартия, като посочите и валутата, с която смятате да платите. Най-несговорчивите таксиджии дебнат край летището, затова ви съветваме предварително да си поръчате превоз, какъвто в Маракеш предлагат дори и малките семейни хотели.

7. Не се настанявайте край Jemaa El Fnaa

Централният площад на Маракеш е туптящото сърце на града. Където и да се озовете, следвайте табелите, които ще ви отведат до Jemaa el Fnaa, което в превод от арабски означава „Площада на отсечените глави“. Въпреки кръвожадното си име това място ще ви порази от пръв поглед – тук има и купища екзотични плодове, и заклинатели на змии, и нощни концерти, и пътешественици от цял свят. При това обаче не е добра идея да си изберете хотел до площада – ще ви се налага да си проправяте път към временния си дом през тълпи туристи, а денонощният уличен шум няма да ви остави да си починете нормално.

8. Не пийте сок от нар на площадите

Жителите на Мароко са сигурни, че местните нарове са най-вкусните на света. Можете лесно да проверите дали са прави, като пийнете чаша сок от нар, който в Маракеш се предлага под път и над път. На туристическите места обаче като нищо може да попаднете на менте – продавачите ще ви сипят „нектар“ от пластмасова туба, уверявайки ви, че сокът е изстискан преди броени минути. Всъщност няма никаква гаранция за това доколко е прясна напитката, нито доколко е автентична – често на туристите им пробутват смес от сок и най-обикновена чешмяна вода.


9. Не пътувайте без пари в брой

В Маракеш можете безпроблемно да плащате с карта, ако вечеряте в ресторант или сте настанени в хотел. Но в павильоните с местни продукти и в малките семейни хотели може да се сблъскате с проблеми, ако не разполагате с кеш. Винаги си носете пари в брой, и то не само едри банкноти, но и дребни. Те ще са ви нужни, за да оставяте бакшиш. Той често гарантира добро обслужване и приветливо отношение от страна на персонала.

10. Не пробвайте улични закуски

Въпреки че бумът на мароканската кухня премина преди няколко години, местната кулинарна сцена може да ви се стори доста любопитна, дори ако сте опитен гурман. Таджин със солен лимон, кус-кус с екзотични подправки и местни сладкиши – всичко това можете да пробвате в някой от ресторантите в Медина, например Nomad или Terrace des Epices. Но не се поддавайте на уверенията, че истинската кухня на тази страна се среща само на улицата. Мароканският street-food е същинска лотария, от която трудно можете да спечелите. Ако все пак ви се правят експерименти, по-добре идете във Фес или Танжер, където статистиката на хранителните отравяния не е толкова плашеща.