Автор
Антония Михайлова

10 от най-удивителните места, с които България се гордее

Територията на България може да е малка, но страната ни е пълна с чудни и приказни местa. С пленителни природни забележителности и вълнуващи архитектурни паметници.
Кътчета, които всеки трябва да види поне веднъж в живота си.

1. Сини вир

View post on Instagram
 

Cини виp e имeтo нa малък вoдoпaд, нaмиpaщ се нa Медвенска река в близост дo c. Meдвeн. Водният пaд e около 3-4 мeтpa, нo скалите и cиньoтo езерце, което се oбpaзyвa oт вoдaтa, пpaвят мяcтoтo приказно красиво. До водопада се стига пеша, като първо се минава през село Медвен, след това през екоселището „Сини вир“ и накрая по пътека, която стига до красивото водно образование.

2. Крепостта Букелон при с. Маточина

View post on Instagram
 

Крепостта се намира в Югоизточна България и е разположена върху плато на високо издигнат от низината на река Тунджа рид, в близост до село Маточина, Община Свиленград, област Хасково. Склоновете на хълма са труднодостъпни, а на места напълно недостъпни, освен от юг, откъдето идва пътят откъм селото. Билото на хълма е сравнително плоско и наподобява малко плато. По платото личат и някои съоръжения и обекти и места с култово предназначение и други сферични вдлъбнатини в скалите. Мястото е изключително красиво и магнетично.

3. Меандрите на река Арда

View post on Instagram
 

Меандрите на река Арда в Родопите са известни като най-впечатляващия феномен, намиращ се на територията на България. Повечето се намират в района на язовир Кърджали. Най-популярният от тях се нарича Завоят. Мястото наистина спира дъха. Всеки е останал очарован от него. Намира се на южния склон на язовира. Разположено е между селата Рибарица и Стар Читак. Там се събират реките Арда и Боровица, като образуват забележителен природен феномен. Едни от най-уникалните и магнетични завои се намират на входа на язовир Ивайловград. Точното разположение на красивите речни извивки е между селата Маджарово и Бориславица. Там река Арда образува множество очарователни извивки, под формата на подкова. Феноменът е известен и с пясъчните си плажове. Най-впечатляващо е образованието под формата на пръстен, което предизвиква възхищението на туристите и местните хора.

4. Белоградчишките скали

View post on Instagram
 

Несъмнено Белоградчишките скали са един от уникалните природни феномени не само в България и Европа, но и в световен мащаб. През 2009 г. на конкурс, целящ да избере новите 7 природни чудеса на света, те се наредиха сред 77-те финалисти от участващите 260 природни обекта. Легенди разказват за причудливите скални образувания и крепостта „Калето“, пазещи спомена за отминалите си обитатели. Научете повече или преоткрийте с нас тази малка част от изключителното природно и културно наследство на България.

5. Божият мост (Жабокрек)

View post on Instagram
 

Божият мост, известен и като Жабокрек, е естествен скален мост, който се намира на около 15 км от Враца. Той е висок 20 м и широк около 25 м. Тунелът, който се е образувал от малка рекичка, течаща под моста, е дълъг 100 м. През лятото реката пресъхва и остават малки езерца с жаби, откъдето идва и името Жабокрек. Скалният феномен е обявен за природна забележителност през 1964 г.

6. Дяволското гърло

View post on Instagram
 

Дяволското гърло е пропастна пещера, формирана вследствие на пропадането на земните пластове. Намира се в Родопите, близо до Триград. Името на пещерата идва от формата на изхода й, наподобяващ дяволска глава. Основната й част е заета от голяма зала, в която се намира най-високият подземен водопад на Балканския полуостров.
В тази пещера зимува най-голямата в България и на Балканите колония на пещерен дългокрил прилеп. Дяволското гърло дава начало на различни легенди от времето на траките. Една от тях говори, че именно тук Орфей се спуска в подземното царство на Хадес, за да спаси любимата си Евридика.

7. Заливът Болата

View post on Instagram
 

Разположен е в каварненското село Българево, един от най-красивите заливи в света е част от резерват Калиакра. Пясъчният плаж е с естествен произход и е уникален за скалните брегове в района на Калиакра. Малка река образува тясна клисура и се влива в блатото "Болата" (езеро Болата) с площ 23 хектара, обрасло с обширен масив от тръстика. Варовиковите скали в местността имат червен цвят поради железните окиси в глината, която запълва пукнатините им. Заливът е и част от защитена зона "Комплекс Калиакра" по НАТУРА 2000.

8. Деветашката пещера

View post on Instagram
 

Деветашката пещера се намира на скалистия бряг на река Осъм, северно от село Деветаки. Една от най-големите пещери в България. Входът й е с височина 35 метра и ширина 30 метра. Пещерата е суха, много просторна и добре защитена от силни въздушни течения. На тавана й има седем огромни отвора, наричани от местните Окната.

9. Пещерата Леденика

View post on Instagram
 

Пещерата Леденика е разположена на 16 км от град Враца, на територията на природен парк „Врачански Балкан”. Пещерата се намира на 830 м надморска височина в Северозападния - Стрешерски дял на Врачанската планина. Името си Леденика носи от ледените сталагмити, сталактити и сталактони, които се образуват през зимата в началото близо до входа. В пещерата има малко, немного дълбоко синтрово езеро, което според едно поверие изпълнява желанието на всеки, който потопи ръката си в него. Туристическата обиколка на пещерата трае час, а маршрутът обхваща 350 м от пещерните галерии.

10. Резерват Ропотамо

View post on Instagram
 

В югоизточната част на България, на 50 км от Бургас, се намира едно от най-дивните кътчета на българската природа - резерватът "Ропотамо". Тук могат да се видят уникални природни обекти: лиманът на река Ропотамо, крайбрежни блата и мочурища, лонгозни гори, терасовидни планински ридове с широколистни гори и причудливи скални феномени като Скалния лъв и малки пещери, пясъчен плаж с дюни, скалист морски бряг, красив залив и малко скалисто островче - Змийски остров. Крачка за спасяването на Ропотамо е обявяването му през 1992 г. за резерват със строг режим. На територията му са поддържаните резервати "Пясъчната лилия" и "Водните лилии" и защитената местност Змийски остров.

Четете още: 7 от най-мистичните места в България с необяснима енергия