Неподозирани са способностите на човешката фантазия и талант, както и висотите, до които всеки един творец – било то на четката, или на словото, може да достигне. В стремежа си да блеснат и да бъдат неповторими в очите на околните обаче, немалко от тях преминават границите на приемливото, създавайки вселени, от които косите да ти се изправят. Вижте десетте най-стряскащи статуи на света, които предизвикват ужас у всеки минувач:

Блуцифер

View post on Instagram
 


Блуцифер е разположен край летище Денвър и вдъхва ужас още от пръв поглед. Всъщност това не е истинското име на статуята, а част от нейните зловещи прякори, с които хората от града я наричат. Други такива са още Конят на Сатаната и Синият жребец на смъртта. Истинското название на това ужасяващо творение е Синият мустанг. Смразяваща е и историята около създаването ѝ. Луи Хименес – скулптурът, работил по високата почти 10 м и тежаща 4100 кг статуя, загинал убит от собственото си творение, след като парче от него паднало върху него.

Кетцалкоатъл в Сан Хосе

Всеки, интересуващ се от древни цивилизации, знае, че Кетцалкоатъл е едно от основните божества в земите на ацтеките. Представлява отчасти змия, отчасти дракон с пера. През 1992 г. скулпторът Робърт Греъм бил нает да направи статуя, която не само да бъде централна атракция в града, но и да е в чест на испанските семейства, живеещи в града, в това число и на основателите и първите обитатели на града. За изработването на статуята Греъм прибрал 500 хил. долара. Идеята била да се направи огромна бронзова статуя, но постепенно това, което се получило накрая, било нещо далеч от първоначалния план. Без да се съобрази с мнението на експертите, Греъм се доверил на собствените си убеждения за нейния облик. Резултатът обаче не закъснял. Хората се почувствали обидени. Нито един от тях не приели с лекота факта, че статуя, изобразяваща божество, пък било то и на смъртта, да прилича на изпражнение.

Безликите бебета в Прага

View post on Instagram
 


Прага е изумителен град, пълен с какви ли не забележителности и гледки. Сред тях не липсват и такива, които предизвикват ужас и шок в очите както на гражданите на столицата, така и на нейните гости. През 2010 г. 10 гигантски бебета без лица са издигнати на различни места около високата 216 м телевизионна кула Жижков, катерейки се и спускайки се по нея. Дело са на един от най-противоречивите чешки скулптори – Давид Черни. Големите, зловещи бебета са нахълтали и в парк Кампа. Там се намират още три такива страшни създания, които дори са още по-ужасяващи. Там те са направени от бронз, вместо от фибростъкло.

Дева Мария и Темида

Деймиън Хърст е известен като един от най-бруталните артисти. От неговите статуи на Дева Мария в Манхатън и Темида в Северен Девън могат да настръхнат косите ви. И двете скулптури са огромни и бременни. Отчасти одрани така, че да се виждат вътрешностите им – от мускулите до неродените зародиши. Да прибавим и огромните им размери – Дева Мария е висока 10 м и тежи 13 тона, а Темида – 20 м и на всичкото отгоре държи меч над главата си.

Обезглавената статуя

Ако се разходите до градската поща в Легазли, Филипините, ще попаднете на смразяваща гледка – коленичеща фигура без глава, която сякаш е била обезглавена преди секунда. Статуята предизвиква у всеки минувач повече въпроси, отколкото отговори. Сред официалните версии на историята е, че монументът е в памет на загинали по време на Втората световна война биколанци – народност от Катандуанес. Според местната легенда пък, на 22 ноември, 2945 г, работници открили обезглавено тяло в пясък на залива Албей. Благодетел пожелал да съхрани паметта за този мъж и поръчал негова статуя.

Плащът на Съвестта


Една статуя – колкото красива, толкова и ужасяваща. Фигурата с наведена глава за първи път се появява на заден план в една от картините на художничката Анна Хроми през 1980 г. Идеята на авторката ѝ била да покаже празнотата в края на човешкия живот и как освен един плащ, не остава нищо друго от една старица. Същият мотив се появява отново, когато се превръща в скулпура. Но този път е представен под формата на празно палто, символизиращо преходността на живота. Хората приемат добре творението и Анна решава да направи версията с плаща. Интересна е историята и на мрамора. Взет е от същата кариера, откъдето е идвал мраморът за творбите на Микеланджело. Скулптурата тежи 200 тона и е толкова голяма, че повечето от работата по нея е свършена на място в кариерата. Скултурата на Хроми тежи цели 200 тона!

Обезглавената статуя на императрица Жозефин

View post on Instagram
 

Статуята е била счупена от вандали през 1991 г. оставяйки я без глава с червени цветни ивици, представляващи кръв около шията ѝ. Причината за това е била позицията ѝ в подкрепа на робството. Виновните никога не са били намерени, а местните власти решили да оставят статуята без глава.

Неб Сану, движещата се статуя

В Манчестърския музей е изложена древна египетска статуя на Неб Сану, която на пръв поглед изглежда напълно обикновена. Малка е – висока едва 25 см. Изведнъж обаче се случило нещо странно и статуята започнала да се движи в стъклената витрина. Известно време всъщност никой не бил забелязал движението на статуята. Служители на музея обаче видели, че тя променяла ъгъла си през деня, сякаш произволно. Това било достатъчно странно, за да монтират камера и да запишат движението й. Статуята е на около 4000 г. и е била направена в чест на бог Озирис. В колекцията на музея е от около 80 години, през което време нищо странно не е било наблюдавано около нея. Движението й обаче поражда всякакви теории, включително, че в нея се е вселил духът на Озирис. Обяснението на феномена обаче се оказва доста по-обикновено и скучно. Физикът Брайън Кокс разкрива, че миниатюрни вибрации създават диференциално триене между стъклото и статуята, от което тя постепенно се завърта.

Св. Вацлав I на мъртъв кон

View post on Instagram
 

Тази статуя е от същия скулптор, направил огромните безлики бебета. Св. Вацлав I е чешки владетел, въвел християнството в Чехия. Друга негова статуя (много по-величествена) се намира на Вацлавския площад в Прага, където той язди напълно нормален кон. Св. Вацлав I на Давид Черни не само е яхнал мъртъв кон, но конят всъщност е обърнат по гръб, с отпусната глава и изплезен език. Лицето на статуята много прилича на тогавашния президент Вацлав Клаус, което не е останало незабелязано.

Будисткия Ад

Ако се чудите как изглежда будисткият ад, посетете Ванг Саен Сук. Целият парк е пълен със статуи, които оставят малко на въображението и показват на посетителите какво ги очаква, ако се отклонят от пътя на доброто.

____

*И понеже Коледа наближава, а ние от woman.bg вярваме в магията на този празник, тази година ще раздаваме подаръци. Много подаръци! Регистрирайте се Т У К и вижте какви изненади сме ви приготвили заедно с Лора и Стоян.