Маскарадни шествия, военни фанфари и безплатни посещения на музеи и галерии съпътстват всяка година дните около 21 април – датата, избрана за рожден ден на италианската столица. На нея не само римляни, но и всички италианци празнуват основаването на Рим през 753 г. пр. н.е., почитайки денят, в който легендарният Ромул поставя основите на новия град.

По повод празника на раждането на Рим, наречен "Natale di Roma" (Римската Коледа), възроден преди 150 г. с обединението на Италия, ви поднасяме 10 причини, поради които задължително трябва да намерите време и да се насладите на забележителностите на Вечния град:

1. Пантеона (Pantheon)


Пантеонът е сред римските здания, известни като едни от най-запазените архитектурни паметници на Древен Рим. Спечелил си е славата като един от най-колоритните храмове за поклонение в древността. Кухият му купол е съставен от кръгъл отвор, приличащ на око, през което се процежда слънчевата светлина, заради което го наричат „Окото”. Мястото на пантеона не било избрано случайно. Според римската легенда тук основателят на Рим, Ромул, при смъртта си бил хванат от орел и понесен към небето при боговете. През 1870 г. е провъзгласен за светилище на кралете на Италия. Останките на Виктор Емануил Втори, Умберто 1 и Маргарита от Савоя се намират именно в него. Там е погребан и великия възрожденски художник Рафаел Санцио.

2. Капитолий (Piazza del Campidoglio)


Капитолият, наричан още хълм Капитолино, е един от седемте хълма, на които е основан Рим. Именно на него е разположен площадът Капитолий (Piazza del Campidoglio) - грандиозно творение, сътворено от великия Микеланджело. Според легенда основателите на града Ромул и Рем били откърмени там от капитолийската вълчица. До това вълшебно място може да се стигне по широко стълбище (cordonata) отново проектирано от Микеланджело. На площада са разположени две сгради близнаци: Дворец на Консерваторите и Нов Дворец – седалище на Капитолийските музеи и Сенаторския Дворец – седалище на кмета на Рим.
Капитолият е седалище и на представителството на община Рим. Терминът “capitale” (в превод столица) произлиза от Капитолийския хълм.

Прочетете още: Пиза - за наклонените кули и любовта

3. Площад Венеция (Piazza Venezia)


Piazza Venezia е известен площад в Рим. Той е разположен в подножието на Капитолия, където се пресичат пет от най-важните улици на столицата: via dei Fori Imperiali, via del Corso, l’asse via del Plebiscito-Corso Vittorio, l’asse via C. Battisti- via Nazionale, via del teatro di Marcello.Това е прословутият площад, от един от балконите, на който именитият диктатор Бенито Мусолини е изнасял своите вълнуващи речи в началото на миналия век. Тук е погребан и „незнайният войн“ - символ на всички войници, загубили живота си по време на Първата Световна война. На площада се намира и впечатляващият Дворец Венеция, антично папско седалище, от чийто балкон Папа Юлий II-ри наблюдавал конните състезания, които до 1883г. са се провеждали на via del Corso. Тези надбягвания са били главното събитие на Карнавала в Рим и събирали огромен брой зрители. След трагичен инцидент на едно момче обаче Виктор-Емануил ги забранил. Тук посетителите ще се докоснат и до една от запазените части на Двореца Бонапарт, където живяла майката на Наполеон от 1818 г. до смъртта си, Летиция Рамолино.

4. Фонтанът ди Треви (La Fontana di Trevi)


Известният фонтан в стил рококо изобразява Океан на колесница във форма на мида, дърпана от морски коне, водени от тритони. С него са свързани много традиции и ритуали, най-известният от които е хвърлянето на монети във фонтана. Според поверието ако хвърлиш монет във фонтана, ще имаш шанса отново да се завърнеш във вечния град. Ако хвърлиш две – ще срещне голямата си любов на италианска земя. Ако хвърлиш трета – скоро ще се ожениш. Съществува поверие, че в миналото момичетата давали на половинките си да изпият чаша с вода, напълнена от Фонтана ди Треви, преди да заминат на път, след което чупели чашата в знак на вярност и като обещание. За да се предотврати кражбата на хвърлените монети от милионите туристи в Рим, общината събира ежедневно парите и ги влага в благородни каузи със съдействието на италианския Червения Кръст.

Прочетете още: Нова година в Милано - мечтите се сбъдват

5. Площад Навона (Piazza Navona)


Това е площадът, който се смята за най-величественият римски площад, изграден върху пепелта на стадиона на Домициан. На този площад ще се натъкнете на многобройни кафенета, които ще ви впечатлят с кокетната си и традиционна визия. Ще останете очаровани от изпълненията на множество уличини артисти, художници и музиканти. В древността на това място са се провеждали разнообразни спортни състезания. Една от най-красивите забележителности на площада е фонтанът на Четирите реки и църквата на Св. Агнеса ин Агоне. Не пропускайте да се докоснете и до магията на двореца Памфилий.

6. Устата на Истината или Римският детектор на лъжата


Става дума за древна маска, зазидана в портика на базиликата Св.Мария в Космедин (Santa Maria in Cosmedin). Тази впечатляваща атракция дължи славата си на филма „Римска ваканция”, който печели „Оскар” в над 10 категории и се превръща в задължителна спирка за туристите, заради легендите, които се носят около нея. „Устата на Истината“ изобразявала лика на речен Бог, който поглъща дъждовната вода. Такава била и функцията му. През Средновековието се разпространява легендата, че Виргилий Граматик, учен от шести век, който бил известен с това, че практикувал магия, изобретил „Устата на Истината“ като средство за влюбените двойки, които се съмнявали във верността на другия. Според нея ако неверният сложи ръка в „Устата на Истината“, тя ще захапе ръката му.

Прочетете още: Скрито, сгушено, гостоприемно - италианско Бергамо

7. Замъкът Свети Анджело (Castello di Sant’Angelo)


Историята, която стои зад замъка Сант Анжело, е изключително завладяваща и интересна. През 590 г. върлувала ужасна чума. Според легендата Папа Григорий видял ангел на върха на замъка да прибира меч в ризницата си, което предизвестявало край на чумата. Така и станало. Ангелът бил Архангел Михаил. На негово име бил кръстен и замъкът. Величествената статуя на Архангела днес ни приветства от върха на замъка. Замъкът е построен по желание на император Адриан през 139 г. като мавзолей за синовете му. Изглеждал е доста по-различно от сега, тъй като по време на войни са разрушени много от статуите. Няма как да не споменем името Челини - най-известният затворник, лежал и успял да избяга от него.

8. Площад Испания (Piazza di Spagna)


Разположен е в подножието на хълма Пинчо. Пролетта е най-подходящото време за посещение на този площад, тъй като именно по това време площадът предлага завладяваща гледка, изобразяваща пъстър килим от красиви цветя, пръснати по стъпалата му. Интересното още е, че формата на площад Испания наподобява криле на пеперуда. Гледката, която предлагат сградите цвят охра, фонтанът на Бернини и Испанските стъпала, над които се издига църквата Тринита дей Монти (Trinità dei monti) създават една наистина несравнима и фантастична атмосфера.

Прочетете още: 10 причини да посетите Италия

9. Площад на народа (Piazza del Popolo)


Трите главни артерии на историческия център на Рим, символизиращи триединството, се пресичат именно тук, на площада на Народа. Площадът днес е сред най-известните в света. В центъра му е разположен египетски обелиск от времето на фараон Рамзес II. Обелискът е най-древният и вторият най-висок в Рим. Заедно с църквата на „Св.Мария на Народа“, построена на мястото, където е погребан и заровен император Нерон, и заведенията, превърнали се вече в неизменна част от площада, правят Площада на Народа културна емблема на Рим.

10. Градините на Пинчо (Passeggiata del Pincio)


Това великолепно и забележително кътче в Рим се намира в непосредствена близост до Площада на Народа. Ако се изкачите по стъпалата, водещи към това вълшебно място, пред вас ще се разкрие завладяваща гледка на града, на площада видян отгоре, допълнено от много зеленина. Градините на Пинчо разтоварват и вливат глътка свежест и вдъхновение след дългите разходки в града.

Излишно е да ви напомняме, че в Рим има още цял куп забележителности, за които абсолютно важи правилото – „Око трябва да види, ръце трябва да пипнат“. Сред тях няма как да не споменем Колизеума, Римския форум и Ватикана.

Прочетете още: Италианска мечта: Вилата на Микеланджело в Тоскана