Светът е голям и пълен с изненади. За неподготвените те могат да се окажат не особено приятни и да завършат с празен джоб. За да не се озовете и вие в подобна нелепа ситуация, добре е да хвърлите по едно око на обикновените неща от ежедневието, които в някои страни могат да ви излязат доста скъпо.

Слънцезащитен крем

Причината Хавай да забрани използването на слънцезащитен крем е свързана с вредните съставки в него. Оксибензонът и октиноксатът са забранени през 2018 г., а авобензонът и октокриленът са забранени през 2021 г. В списъка с вредни съставки влизат и вазелинът и титановият диоксид. Проучванията категорично сочат, че всички те са вредни за морските животни и организми, както и че са причина за унищожаването на кораловите рифове.

Кръгли дръжки на врати

Монтирането на кръгли дръжки на входните врати е забранено във Ванкувър от март 2014 г. Целта на закона е по този начин да бъдат защитени правата на възрастните хора и хората с увреждания, които имат затруднения при хващането и завъртането на този тип дръжки.

Дъвки

Още преди да прочетете, че внасянето на цигари (особено от безмитните зони!) в Сингапур се счита за огромна обида, която се наказва солено от властите, ще разберете, че дъвките са по-големият ви враг пред закона в страната. Те са на първо място в списъка със стоките, които нямате право да носите в себе си. Освен ако не се налага по медицински причини, както е обявено на официалния сайт на митниците. С други думи, имате дъвка – носите рецепта от лекаря си, че ви е жизнено необходима! В противен случай ще се наложи джобът ви да олекне с 1000 сингапурски долара. Другият вариант е - 2 години затвор.

Вещи втора употреба

В случай че решите да продавате вещи втора употреба в Канада, ще ви се наложи да се запознаете из основи с дългия списък от забранени за продажба продукти. Сред тях са колички, градински светлини, щори, хокейни каски, MP3 плейъри и др. Използваните матраци, включително и надуваеми, както и спалните чували трябва да имат специален сертификат, потвърждаващ, че артикулът е почистен и дезинфекциран.

Четки за нанасяне на пяна за бръснене

В островната държава Сейнт Лусия са забранени четките за нанасяне на пяна за бръснене, особено тези, които са произведени в Япония. Причината е, че в началото на 20-ти век те са носители на антракс. Смята се, че космите на четките били направени от козината на язовец. Въпреки, че от тогава е минало век, властите нямат намерение да променят закона.

Свирки

Гватемала забранява използването на свирки, които приличат на тези, използвани от полицията. Не се допускат, дори ако са детска играчка. С тази забрана правителството възпрепятства някой да се представи за служител на полицията.



Филми за пътуване във времето

През април 2011 г. в Китай влиза в сила забраната за заснемане и разпространение на филми, които са свързани с пътуване във времето. Смята се, че подобни филми популяризират вярвания в феодализъм, суеверие, фатализъм и прераждане, както и че често включват личности и събития от реалния живот.

Козметични продукти с микро гранули

Ексфолианти, душ гелове и пасти за зъби са основните козметични продукти, които могат да съдържат микро гранули. Попадайки в канализацията, те са твърде малки, за да бъдат уловени от филтрите, а достигайки до водните басейни могат да бъдат погълнати от много животни. Забрана за подобни козметични продукти има в Канада, Англия, Италия и Швеция.

Целувки и прегръдки

Добре е да се знае, че в много държави да показвате чувствата си на открито може да ви излезе твърде солено. В Испания напр., ако ви спипат да правите секс на плажа, може да платите глоба до 75 000 евро. В Дубай пък за една страстна целувка да гниете и зад решетките. Със затвор се наказват обаче и прегръдките между мъж и жена на публично място. В повечето ислямски страни законът е изключително строг и това важи и за уж считания за по-либерален Египет.

Хвърляне на боклука

Неделята може и да ви се стори подходящ ден да изхвърлите отпадъците си, преназначени за рециклиране, но в Швейцария, ако го направите точно в този ден от седмицата, се изправяте пред нерадостната алтернатива или да влезете за два дни в затвора, или да платите солена глоба.

Ходене на високи токчета

В Гърция на някои антични монументи е забранено да се носят високи токчета, но не от грижа за безопасността на туристите, а за да не бъдат повредени археологическите обекти, така че човек трябва да се придържа към равните обувки.

Четете още: Най-необичайните сватбени традиции по света