15 удивителни факта, с които Хималаите ще ви покорят завинаги

26 май 2021 | 10:26
1974
1
Снимки: Pixabay
1

Ако има място на Земята, което винаги е интригувало човешкия дух с мистиката и магията, витаещи около него, то това със сигурност са Хималаите. Величествени и дивни, могъщи и необятни, тeзи планини се извисяват с високите си върхове далеч над суетата на битието и карат всеки, дръзнал да се докосне до тях, да затаи дъх пред омагьосващото им великолепие.

В желанието си да преживеят с всичките си сетива и емоции този шедьовър на природата, тук се стичат туристи и алпинисти от цял свят. За тези, които се вълнуват силно от това магнетично място на света, поднасяме шепа интригуващи факти за най-високата в света планинска верига. 

1. Преведено името на Хималаите означава "дом от сняг".

2. Хималаите са се формирали преди около 70 милиона години вследствие на сблъсък между Индия и Азия, посредством Индоавстралийската и Евроазиатската тектонска плоча.

3. 75% от площта на Непал е заета от Хималаите.


 

4. Въпреки че Хималаите са най-високата планинска верига в света, те също са и най-младата.

5. Делът на Хималаите, който се намира в Непал, има над 250 красиви върха, които са над 6000 метра височина.

6. 31 от върховете на Хималаите надхвърлят 7600 метра височина.

7. Девет от петнадесетте най-високи върха в света се намират в Хималаите.

8. Връх Еверест (8848 м), най-високият връх в света, също се намира в непалската част на Хималаите. Едмунд Хилъри и Тензинг Норгей са първите хора, които изкачват върха през 1953 г.

9. Хималаите се простират и в Китай, Индия, Бутан, Афганистан и Пакистан.10. Реките на Хималаите са по-стари от върховете на планината.

11. Непалците предпочитат да наричат Еверест "Самгармата", което буквално означава "Богиня на вселената".12. Според индийската митология бог Шива живее в Хималаите.13. Изкачването до връх Еверест отнема около 40 дни. Толкова са нужни на човешкото тяло да се приспособи към голямата разлика в надморската височина.

14. Връх Еверест е кръстен на Джордж Еверест, пенсиониран генерал, който никога дори не е виждал върха. Негов ученик, който пръв измерва върха като най-висок, решава да го кръсти на своя ментор.

15. Ветровете на върха достигат до 250 км/ч.

Четете още: Четирите мъдри принципа на тибетското възпитание

Коментари

1
  10 юли 2021 | 09:31 отговор
 

Poslednata snimka e ot butan Teiger nest, sve6tenno miasto.

 

Добави Коментар

Най-четени