Има една страна, сгушена в пазвите на Хималайския масив, за която всички сме чували, но малцина от нас са виждали със събствените си очи. Страна, известна още като родното място на Буда - великият духовен учител, поставил началото на будизма. Гордост на Непал са и осемте от десетте най-високи точки в света, включително и краля на върховете - Еверест със своите 8848 м надморска вичосина. Но дали Непал е само върхове, сняг и алпинизъм? Разбира се, че не. Иситнската му магия може да усетите само ако се потопите с всичките си сетива в нея.

А дотогава поднасяме на вниманието ви някои от най-удивителните и смайващи факти за това пленително кътче на планетата Земя, което трябва да посетите.

1. Непал е най-старата държава в Южна Азия. Тя никога не е била под чужда инвазия, нито пък е била колония на нечия западна империя.

2. Непал, или по-точно областта Лумбини, е родното място на Сидхарта Гаутама, известен като Буда. Затова Лумбини е едно от най-свещените мяста за будистите.



3. В Непал има над 80 етнически групи и се говорят 123 езика. Въпреки това, там никога не се случват размирици и бунтове на етническа или религиозна основа.

4. Непал е единствената държава, чиито флаг не е в правоъгълна форма. Той изобразява две триъгълни форми, подредени една върху друга. В горния триъгълник е изобразена луната, а в долния - слънцето. Изображенията и формата на флага са на повече от 2000 години.

5. Жителите на Непал не се поздравяват чрез ръкостискане. Събират длани пред челото си, навеждат се и казват Namaste, което буквално означава "Поздравявам Бога в теб".

6. Непал е едно от малкото места на Земята, където можете да видите както бенгалския тигър, така и еднорог носорог.

7. Националното животно на Непал е кравата. Там убиването на това свещено животно е забранено със закон и често по улиците могат да се видят свободно разхождащи се крави.



8. Непал има най-гъстата концентрация на световното културно наследство. В столицата Катманду има седем културни обекта в радиус от 15 км, които са признати от ЮНЕСКО.

9. Непал е единствената страна, в която надморската височина варира от 70 до 8848 метра.

10. Страната се гордее и с най-екстремните места на Земята, като най-високото езеро - Тилико (4800 м), най-дълбоките клисури (1200 м), най-високата долина на земята - Арун.



11. В Непал има повече от 360 вида орхидеи, което представлява над 2% от орхидеите в света.

12. Непал е дом на 5980 вида цъфтящи растения и има най-голямата концентрация на бенгалски тигър в света след Индия и Бангладеш.

13. Някои от най-големите диви пчели са открити в Непал.

14. Също в тази красива държава има близо 870 вида птици, които може би са повече, отколкото на целия континент Европа и Северна Африка, взети заедно.

15. Ако случайно не знаете, на 22 април в страната отбелязаха Непалската Нова 2078 година. Непалският календар се нарича "Викрам Самват". Той използва лунните месеци и слънчевата звездна година. Викрам Самва е с 56.7 години по-напред от слънчевият Григориански календар.

16. На езика на непалците връх Еверест, както е познат на западния свят, се нарича Сагарматха, в превод "Майка на небесата". А на местните шерпи и тибетци – Джомолунгма , означаващо "Богинята майка на ветровете".

17. В Непал 80,6% от населението на страната изповядва индуизъм. Будизмът се практикува от около 11% от населението. Около 3,2% практикуват ислям и 3,6% от населението следва религията на Кирант. Християнството се изповядва от по-малко от 0,5% от обитателите на страната.

18. Най-полулярният спорт в Непал е футболът, следван от крикет и волейбол.

19. Индусите са вегетарианци, което означава, че непалската кухня, както и индуистката се състои от вегетарианска кухня. Типична непалска храна е пикантна супа от леща, която се сервира с бял ориз - ястието се нарича „бат дал“, парчета нарязани запържени или приготвени на пара зеленчуци, поднесени с кисели краставички или пикантни подправки.

20. Непал е една от трите най-бедни страни на глава от населението в Южна Азия заедно с Афганистан и Пакистан. През 2017 г. тези страни са имали БВП на глава от населението съответно от 559, 866 и 1629 долара.

21. В Непал се намира най-голямата ступа в света - Боднат, част от един от най-красивите будистки храмови комплекси, намиращ се на около 11 км североизточно от центъра на Катманду - столицата на Непал.



Четете още: 8 страни, които живеят в друго време