Интересно ли ви е, как чужденците възприемат България и българите? Вижте няколко интересни факта за нашата държава, които са впечатлили чужденците. Повечето от тях вероятно няма да ви изненадат, но ще ви припомнят някои позабравени неща. Вижте кои са според чужденците 21 от най-интересните факти за България.

1. България е една от най-старите европейски държави и единствената, която не е променяла името си след основаването си.

2. Според редица проучвания Пловдив е най-старият все още населен град в Европа.

3. Най-старото златно съкровище в света, датиращо от VI хил пр.н.е., е открито близо до Варна, България.

4. Легендарният герой Спартак е бил тракиец и произхожда от земите на днешна България.

5. През 716 г. България спасява Европа от ислямизация, помагайки на византийците да отблъснат арабите в битката за Константинопол. Според писмените източници мюсюлманите се страхували повече от българите отколкото от византийците, а българският владетел Тервел бил наречен „Спасител на Европа“.

6. Българската армия никога не е губила знаме в битка, въпреки многото войни, които е водила.

7.Българите първи започнали да пишат на кирилица. С приемането на България в Европейския съюз тя става третата официална азбука на ЕС след гръцката и латинската.

8. България е родината на киселото мляко и единственото място в света, където вирее естествено известната бактерията Lactobacillus bulgaricus bacteria, използвана за неговото производство.

9. В Долината на розите, до Казанлък, се произвежда около 80% от розовото масло в света – важен компонент за повечето скъпи парфюми.

10. България е един от най-големите производители на вино в света – около 200 000 тона на година.

11. България е на второ място в Европа по брой на минералните си извори, след Исландия.

12. Една трета от България е покрита с гори.

13. В България освен рожден ден, всеки човек празнува и имен ден, или денят на светеца, чието име носи.

14. Българите са втори в света по интелигентност според международните IQ тестове.

15. Българи са изобретили първия електронен компютър, дигиталния часовник и въздушните възглавници в колите.

16. Едни от най-известните български спортисти са Христо Стоичков, Димитър Бербатов, Григор Димитров, Цветана Пиронкова, Калоян Махлянов и Веселин Топалов.

17. Българката Райна Касабова е първата жена участвала във въздушна военна мисия в света.

18. Единствените народи в света, които използват гайди са шотландците, ирландците и българите.

19. Българската народна песен „Излел е Дельо хайдутин“ е изпратена в космоса, по програмата Вояджър, която цели установяване на контакт с извънземен интелект.

20. В България се намира най-голямото IMAX 3D кино в света.

21. Марк Зукърбърг, основателят на Фейсбук, има български корени. Неговият дядо Марко, на когото е кръстен, е бил българин.

22. Само в България на първи март се разменят мартеници - украшения, изработените от червено-бели конци, превърнали се в символ на здраве и щастие.

Източник: idi.bg