Автор
Ива Петрова

3 съвета как да си организирате уикенд в Рим за 200 лв.

Пътуването винаги е приключение, а аз съм от момичетата, които обичат да си организират пътуванията сами. И понеже Рим е една от наистина любимите ми дестинации, споделям с вас няколко от моите тайни трикове за уикенд във Вечния град за около 200 лв. на човек.

И така - ето какво правя аз в няколко бързи стъпки:

1. Самолетен билет

Как се купуват изгодни самолетни билети? Много е просто - в сайта на "Раянеър" има опция Fare finder (Отидете на "план" и после на "откриване на цени на билети"). Там можете да намерите най-изгодните билети за следващите месеци до определена дестинация. Просто пуснете търсачката за месец ноември, например, и вижте в кои дни какви цени има. Хубавото на Рим е, има лоу кост компании, които летят до там. Това означава, че спокойно можете да отидете с една и да се върнете с друга авиокомпания. Към датата на публикуване на този материал намирам полет София-Рим на 20 ноември срещу 19 евро и обратен от Рим до София на 24 ноември за 20 евро.

Това означава, че самолетните билети могат да се намерят за около и малко под 80 лв, като това е крайната цена с всички включени летищни такси и малък (имайте предвид, че това означава раница) салонен багаж.

2. От летището до хотела

От летище "Чампино", на което каца нискобюджетният полет от София до Рим, има организирани автобуси. Препоръчвам ви ги, не са скъпи ( излизат около 7 евро за еднопосочен билет), но ако все пак искате евтино пътуване, направете като римляните - те си взимат градския автобус (1.50 евро) до спирката на метрото Anagnina. Билетът за метрото е около едно евро. Така стигате, до която точка искате в центъра на Рим, за около 2-3 евро.

3. Хотелът - този препъни камък

Когато резервирате хотел в Рим трябва да знаете едно - нощувките са скъпи, а стаите малки. Голяма част от евтините хотели изобщо не изглеждат като такива. Обикновено става въпрос за етаж от стара жилищна кооперация, в която се дават дузина стаи за нощувка. ТОВА НЕ БИВА ДА ВИ ПРИТЕСНЯВА - НИЩО ЛОШО НЯМА ДА ВИ СЕ СЛУЧИ. Истината е, че видът на евтините хотели, особено в стар град като Рим, може малко да ви стресне. Но не се притеснявайте - все пак планирате нискобюджетно пътуване, а не 5-звезден престой, нали?

В крайна сметка чаршафите винаги са чисти, а капучиното с кроасан сутрин може да оправи всяка кисела физиономия. И така - правим бърз преглед каква е цената на стаите за ноември. Две нощувки за уикенд през ноември в момента в сайта на "Букинг" могат да се намерят за около 140 лв. Това означава, че леглото в двойна стая със самостоятелна баня в района на гара "Термини" (не е най-престижният район на Рим, но е удобен за обиколка на града) излиза около 35 - 40 лв. на вечер. За две вечери бюджетът е около 80 лв.

Простата сметка: възможно ли е за 200 лв да се направи уикенд в Рим?

Реалният отговор: Да, възможно е. Трябва да ползвате метро и градски транспорт. (Ако го ползвате и в София, да знаете че в Рим е по-старо). Трябва да пуснете филтър за търсене на евтини билети в сайта на нискобюжетната компания, която лети до Рим. Трябва да направите малък компромис с хотела и да си вземете просто по-евтин. И не на последно място - трябва да поискате да отидете. 200 лв са достатъчни за самолет, транспорт из града и спане.

Останалото - зависи само от вас. Аз ви препоръчвам вечеря в малките улички край пиаца "Навона" и задължително разходка до "Колизеума". Между другото, има дни, в които входът там е безплатен. Датите до края на годината са: 23 септември, 4 октомври, 22 ноември и 18 декември.