4 неща, които задължително трябва да направите, преди да планирате ваканцията си за 2020-та

Може и да живеем с илюзията, че коронавирусът вече е утихнал, защото животът си продължава по старому, но истината е, че никога няма да бъде същото. И това се отнася най-вече за пътешествията. Сигурни сме, че не всеки от вас е планирал тазгодишната си почивка на морето, много от вас вероятно дори не помислят за такава, заради немалкото рискове за здравето, които се крият в едно пътуване до морето и обратно. През последните дни дори научихме, че най-страстните български привърженици на плажната ивица в Гърция ще подлежат на задължителен тест за Ковид-19, тъй като в момента има регистрирани случаи на наши хора там и в момента те са изолирани. Изобщо – сложна стана тази работа с пътуванията, но ако все пак сте решили да „буукнете“ ваканцията си за лято 2020, ето какво трябва да имате предвид и какъв е най-безопасният начин да го направите:



Първо разучете държавите, до които можете да пътувате

В момента не бихте могли да отидете до всяка точка на света. Има държави, до които няма да ви допуснат, защото България е засегната от коронавируса. Проучете къде е разрешената територия, за да не бъдете разочаровани. Освен това, когато си избирате дадено място, проучете каква е статистиката и колко са заболелите там. Не си струва да поемате излишни рискове.



Ако ще пътувате със самолет, проучете добре полетите

Доста полети все още биват отменени, заради рестрикциите, които се променят доста често. Преди да си запазите билет, проверете внимателно дали няма вероятност границите на конкретната държава да бъдат затворени в скоро време. Разбира се, в момента много авиокомпании работят гъвкаво и няма особено трудности при връщането на билети, но все пак, бъдете разумни.

Какво да правите, докато сте в самолета, за да се предпазите максимално

Маските за лице в самолета са задължителни и вероятно още дълго време ще бъде така. Не забравяйте да поддържате добра хигиена на ръцете, като ги измивате или просто използвате дезинфектант. Би било добре и да забършете масичката пред вас с антибактериални кърпички, както и всички повърхности, които можете да докоснете с ръце. Така ще сведете риска от зараза до минимум.



Задължително си направете застраховка

Ако сте избрали да пътувате в чужбина, е повече от задължително да си направите застраховка, особено по време на пандемия. Здравето ви е най-важно, не го забравяйте, а се погрижете за своята сигурност.

Четете още: 5 тъмни истини за Дубай, за които никога не сте предполагали