Автор
Woman.bg

5 екопътеки, по които няма да срещнете почти никакви хора

Есента е красива. Особено извън града...

Ето няколко приятни идеи как да разнообразите неделята с любимите си хора и да прекарате незабравим ден далеч от града и вирусите. Стягайте багажа и избирайте:

Пътека на здравето


Една живописна и наша много любима горска пътека, която се намира между пернишкото село Кладница и хижа “Селимица”. През 2011 г. група ентусиасти от миньорския град с доброволен труд успяха да възродят и облагородят този възпитителен маршрут. Пътеката предлага един по-нетрадиционен начин да се докоснете до природата, позволявайки ви да я изминете дори на бос крак. Алеята е дълга около километър и половина, а маршрутът е лек и подходящ за любители на природата от всички възрасти.

Екопътека "Есперанто"


Това е може би най-близката до София екопътека - само на 5-6 километра разстояние от нея. Намира се в планината Люлин и е една от най-приятните и интересни пешеходни пътеки, които планината предлага. Нарича се “Есперанто”, тъй като минава покрай чешмата на есперантистите. Началото на пътеката започва от кв. Михайлово в Банкя, а цялата дължина на екопътеката е около 8-9 километра.

Екопътека "Лозенска планина"


Любимо място както за семейни и приятелски сбирки, така и за колоездачи. Общата ѝ дължина е 11 километра. Лозенската екопътека започва от кв. Долни Лозен, извива се в подножието на връх Половраг и минава край манастир “Свети Спас”, откъдето се разкрива прекрасна гледка към цялото Софийско поле. Екопътеката приключва при язовир Пасарел. По протежение на пътеката има обособени беседки, пейки, огнища, които осигуряват чудесна възможност за почивка, пикник и отдих сред природата.

Вазова екопътека


На 40 километра от София, в Искърското дефиле, се намира тази чудна, на места леко стръмна пътека. Маршрутът, който свързва селата Бов и Заселе ще ви отведе право до четвъртия по големина водопад в България – Скакля. Водата пада от 120 метра височина и е същинско великолепие и наслада за очите и душата. До пътеката може да стигнете и с влак, но предвид ситуацията, по-добре е да разчитате на лично транспортно средство, което спокойно може да оставите в някоя от уличките край гара Бов. На няколко места по пътя има пейки, за почивка. Този кът многократно е посещаван от Иван Вазов. Тук той написва произведенията „Из мала Стара планина” и „Дядо Йоцо гледа”. Затова и маршрутът е кръстен на Патриарха на българската литература. ЕДната посока ще ви отнеме не повече от час и половина.

Екопътека "Бели Искър"


На 70 км от София и само на 9 км от Самоков, се намира екопътека "Бели Искър", носеща името на селото. Дължината ѝ е 7 километра и се извива по течението на река Бели Искър. 8 големи и 5 по-малки мостчета пресичат реката. От панорамната тераса могат да се видят притоците на река Бели Искър, чиито имена носят долините в района. На входа на пътеката има изграден паркинг за автомобили.

Четете още: 7 от най-мистичните места в България с необяснима енергия