Автор
Весела Георгиева

5 хижи, на които да заведете детето тази пролет

Ето го, дойде април. И се раззелени. Природата ухае на слънце, цъфнали дървета и красиви диви цветя. Пеят птички, бълбукат поточета. Време е да се хванем за зелено, не мислите ли?

А и какво по-добро място за прекарване на уикенда или отпуската от природата? Стягайте раниците, вземайте децата под мишница, палете колата и дайте газ. Специално за вас събрахме най-страхотните 5 хижи у нас, на които да заведете семейството.

Хижа Мазалат е едно прекрасно гостоприемно местенце, което се намира в Мандрището, Калоферската планина (дял от Средна Стара планина). Построена е през 1935 година, а през 1962 г. е реконструирана. В непосредствена близост се намира резерват Пеещи скали. Сградата е водоснабдена, електрифицирана от слънчеви панели и бензинов агрегат. Разполага с туристическа кухня и столова, в която ще ви нахранят като истински кралски особи. Не знам за вас, но аз лично обожавам вкусната боб чорба, чудно ухаещата скара, ароматния чай и всичко това на теферич - далеч от градския хаос и мръсотията.

View post on Instagram
 

Подарете си една нощ в планината, за да можете първо да се насладите на залеза, а след това и на чудния изгрев. Без телефони, нинтендо и други джаджи. Сами вие, децата и природата. Идеално време за разговори, за сближаване, за откриване - на планински съкровища, и на възпитание в любов към природата.

Втората хижа в нашата импровизирана класация е Звездица. През зимата тук е невероятно красиво, но и през пролетта е шеметно. Хижата е кацнала в полите на Природен парк "Витоша", местност Марина поляна, на 1850 м надморска височина. Разполага със самостоятелни стаи, апартамент за цяло семейство, както и конферентна зала и ресторант. Въобще всички екстри. Но вие трябва да знаете, че тук ще се чувствате като у дома си с децата. И че ще можете да измислите поне 10 неща, които не сте правили досега, за да се забавлявате. Можете да наблюдавате местната фауна, да събирате растения за хербарий или просто да гледате облаците от някоя полянка и да си фантазирате на какво ви приличат... Нещо, което ние с моя син Филип правим постоянно.

View post on Instagram
 

Хижа "Вихрен" е в Пирин планина, кацнала на скален праг на левия бряг на река Бъндерица, на 1972 м. н.в. Построена е през 1939 – 1941 г. от туристическото дружество в Банско и е наречена Елтепе (старото име на връх Вихрен). Състои се от 2 масивни сгради, до които се стига по живописен асфалтов път от Банско (16 км). Допълнително на скалите над реката в източна посока са построени още 8 двуместни бунгала.

View post on Instagram
 

Хижата има кухня, столова с 80-100 места, бюфет и външни тоалетни. Предлага възможност и за баня. Има редовна автобусна връзка с града, а паркингът пред основната сграда може да събере до 30 автомобила. Хижата е електрифицирана. От "Вихрен" можете да тръгнете за за връх Вихрен, хижа Синаница, хижа Демяница, заслон Тевно езеро, хижа Яне Сандански, заслон Кончето... Въобще - варианти много. А можете да се мотаете и около хижата, да си направите барбекю, турнир по хвърляне на камъчета в някое местно поточе или по лов на... пеперуди.

View post on Instagram
 

"Червената шапчица" е една от добре познатите стари хижи в планината Витоша. но добре стопанисвана след като бе обновена. Един запален колоездач и музикант, се захваща с реновирането на бившия Дом на композиторите - ведомствена хижа, която не е работила с туристи. И я превръща в истинско планинско съкровище. Тук можете да хапнете както традиционното шкембе, така и истински готварски специалитети от риба, бургери, но не какви да е, абе въобще - стомахът и близките ви няма да бъдат разочаровани. За десертите няма да повдигаме въпроса... Към прекрасната природа, чудното меню и доброто обслужване се добавя и бонус - от постоянно обновяваща се програма - за малки и големи. Затова ви препоръчвам тази хижичка с две ръце, особено, ако с вас в колата има деца.

И дойде ред на последната в нашия списък е хижа Русалка. Намира се в Стара планина. Разположена е на южния склон на Калоферския балкан, по левия бряг на река Тъжа, на 1130 м н.в. от село Тъжа.

View post on Instagram
 

До хижата води коларски път с дължина 10 км, който продължава на север до хижа Тъжа, Русалийския проход и квартал Острец на Априлци. Можете да си направите разходка до водопад Кадемлийското пръскало (час и половина пеша) или водопад Бабско пръскало (половин час пеша).