Автор
Цвета Герчева

5 начина да организираш перфектната ваканция, или как да спестиш 30% от цената

Ваканцията - толкова дълго я чакахме, че със сигурност знаем едно - искаме да е перфектна. Как обаче да организиране една наистина страхотна почивка, без да пропуснем онези малки детайли, които често могат да ядосат даже най-спокойния курортист?

Просто следвайте тези 5 правила, които събрахме от най-опитните пътешественици. Съветите им са изпитани и безценни:



Резервация? Не бързайте!

От зимата мечтаете за перфектната ваканция на брега на морето? Вярваме ви. Обаче да платите ваканцията си 6 месеца по-рано изобщо не е добра оферта. Ако имате любимо място, което предпочитате, и не смятате да почивате никъде другаде - тогава можете да си запазите стая по всяко време на годината. Това е онази малка къща на самотен плаж, която искате само за себе си през август. Разбираме ви.

Ако обаче искате наистина изгодна оферта - оставете резервацията за последния момент. И не - не е вярно, че няма да намерите стая. Във всеки по-голям курорт има стотици свободни стаи, които ако наемете ден преди да заминете, са с поне 30% отстъпка.

Пътешествениците съветват:

Ако сте тръгнали към Венеция, никога не резервирайте предварително. Отидете до острова, изпийте една бира и отворете сайтовете за хотели, за да видите какво има като оферти. Отстъпките стигат до 60% . А и няма нужда да плащате кеш. Вече в почти всеки хотел по света може да се плати онлайн.

Пари в брой? Кой вече носи пари в брой!

Парите в брой може би вече са в миналото. Откакто създадоха възможността за безконтактно плащане с карти, вече не ни се налага да носим никакъв кеш. Доскоро не можехме да си го представим, но вече можеш да излезеш на вечеря в Монако само по червена рокля и с телефон в ръка. Без портфейли, монети, банкноти и карти. Всъщност можеш даже да стегнеш багажа за уикенд в Гърция, да платиш хотела, да платиш в таверната и да напазаруваш в магазина и то без да носиш никакви банкноти в себе си. Просто ти трябва дигитален портфейл iCard.

Това е начин да обединиш всичките си карти, както тези за разплащане, така и тези за отстъпки, на едно виртуално място, използвайки твоя смартфон. И няма значение дали имаш карта Visa, или MasterCard. Или и двете.

С iCard всички карти стават на един клик разстояние. Така никога няма да се налага да ги търсиш из портфейла си или да се ядосваш, че пак си ги забравила. Даже вече няма нужда да въвеждаш постоянно ПИН кода си - можеш да платиш само с пръстов отпечатък.

А в случай че си забравила да купиш подарък на гаджето или най-добрата приятелка по време на почивката, не се безпокой – iCard ти позволява да изпращаш виртуални гифткарти на своите любими хора (не забравяй да се възползваш от възможността да сложиш снимка от пътуването си за фон!

Съветът на пътешественика:

Дигиталните технологии направиха живота ни много по-лесен. Има десетки варианти да пътуваме по-удобно, да планираме по-лесно и да плащаме по-бързо и сигурно. Приложението iCard, в което пътешествениците вече се влюбиха, е предназначено именно за моментите, в които искате да почивате, да не мислите за пари в брой и не на последно място - да сте спокойни, че всичките ви карти са на едно място. Единственото, което трябва да направите, е да го изтеглите и да го ползвате. То ще ви помага. И е безплатно.

Голям куфар - големи ядове. Малък куфар - малки!

Обичате да сте подготвени за всякакви ситуации? Страхотно. Но нито един професионален пътешественик няма да ви препоръча да помъкнете голям куфар. Тайната на добре организирания малък багаж е да се подготвите за няколко ключови ситуации. Черна рокля и токчета, чифт джинси и бяла фланелка, бански, леко яке и топъл памучен шал, който можете да ползвате както на плажа, така и вечер в бара. Това е всичко, от което имате нужда за всяка една ситуация, когато сте на ваканция, смятат топ пътешествениците. Хайде сега си признайте колко от летните рокли облякохте миналата година, докато бяхте на море и колко от тях върнахте, без дори да сте ги вадили от куфара.



Съветът на пътешественика:

Когато пътувате към екзотична дестинация, никога не взимайте куфар, който не можете да носите сами поне 20 минути. Не се знае точно къде ще ви отвее вятърът, а и никой не може да обуе 7 чифта розови токчета наведнъж, нали?

Комплект за оцеляване

Перфектната ваканция на самотен остров спира да бъде толкова перфектна, ако сте си забравили четката за зъби, нали? И понеже често си носим тази, която използваме вкъщи и оставяме за последния момент да я сложим в сака, един съвет от професионалните пътешественици - направете си сървайвър кит. Само ваш си. С вашите неща, без които не можете да оцелеете. Четка за зъби, обезболяващи, бански, крем за след слънце, книга, бутилка ром... Всеки си има някои толкова важни неща, без които почивката му не е същата. И да, шансът да забравите някое от тях е голям.

Съветът на пътешествениците:

За да сте винаги готови да тръгнете на път, купете си просто втора четка, втори чифт джапанки, сложете старите бански в един несесер и винаги, когато тръгвате нанякъде, бъдете спокойни, че сте взели всичко важно.

Ауууу, забравихте пастата за зъби? Лошо!


Един местен ме открехна за най-якия бар


Попадате на непознато място. Приказна природа, страхотна атмосфера и десетки възможности, измежду които трябва да изберете. А вие искате просто да седнете някъде, където е наистина вкусно и да хапнете в добра компания. Е, в този случай има един трик, който всички професионални пътешественици прилагат. Попитайте местните или вижте ревютата на заведенията в сайтовете за споделяне на мнения. И все пак - ако ще хапвате риба, седнете някъде около пристанището или рибния пазар (“Мазното прасенце” на La Boqueria в Барселона е живото доказателство за уникалната морска храна точно до сергиите с риба).

Искате готин бар? Питайте местните. Баровете за туристи никога не са били интересни. Ама никога.



Съветът на пътешественика:

Как да откриете перфектния местен, когото да попитате за вкусна кръчма за довечера? Няма да го срещнете на рецепцията в хотела. Там обикновено работят хора, които не са местни. Затова мръднете няколко преки встрани от главната улица, огледайте се за наистина местни, усмихнете им се и най-чистосърдечно ги питайте къде те сядат да хапват в събота на обед. Със сигурност ще ви препоръчат място, което даже го няма в tripadvisor.

*И не забравяйте, че гаджетата са като пуловерите - много ги обичаш, но за какво са ти на плажа. Има едно-единствено нещо, което е важно да не забравиш. Телефона. Защото там са и спомените от лятото, и парите.