Автор
Woman.bg

5 тайни за изгодно пътуване до Корфу, които никой гид няма да сподели

Вярвате ли, че в пътуването е тайната към щастието? Вярвате или не, това вече е доказанo и научно. Ново проучване на Вашингтонския щатски университет показва, че хората, които пътуват често, са по-щастливи в живота си, отколкото хората, които изобщо не пътуват.

Аз обожавам да пътувам. От малка. Винаги съм си мечтаела да откривам нови земи, да изследвам и се грижа за невиждани растения и животни. Точно както го прави Джералд Даръл като дете на остров Корфу и по-късно споделя в книгата си „Моето семейство и други животни“. Влюбена съм в този остров, откакто се помня. Затова днес искам да ви разкажа за този лазурен рай, обгърнат в зеленина. Много хора смятат, че едно пътуване дотам струва цяло състояние, а често съм чувала и доводи от рода на – "Да, билетите са евтини, но нощувките и храната са адски скъпи".

Днес пиша тази статия със самочувствието на почти професионален турист в йонийските острови и в частност в Корфу, за да ви мотивирам да се осмелите да мечтаете за уникалния град Керкира (Корфу), в който се смесват култури и традиции на 9 различни нации, дворецът Ахилион на легендарната Сиси (австрийската императрица Елизабет), Каналът на любовта (Canal d’Amour) и едни от най-красивите плажове в света - на Палеокастрица и Портофино.

Защото пътешествието до там струва горе-долу колкото почивка на нашето море, но емоцията, която може да ви подари остров Корфу, е нещо, което трябва да изживеете. Тя зарежда и променя. И не просто заради уникалните морски гледки със зелени острови в далечината, тюркоазено сини, криещи вълшебство йонийски води, не и заради кумкуатовия ликьор, нито заради аромата на ястия с морски дарове, разпръскващ се от многобройните кокетни таверни. Корфу те пленява заради контрастите, разнообразието и непринудеността си, които те застигат веднага щом влезеш в контакт с местните. Гостоприемството, което блика от тях, някак си неусетно те прегръща. A котките, които лежерно се разхождат и излежават край теб, те карат да мечтаеш в следващия си живот да се преродиш в котка на остров Корфу.

Ето моите 5 тайни за изгодно, спокойно и уникално пътешествие в пленителния регион:

Билет на изгодна цена

За да усетиш истинското значение на живей щастливо и се наслаждавай на всеки миг, сега трябва да направиш само едно – отвори сайта на Wizz Air и виж какви билети има до Корфу. И един съвет от мен – ако не си част от Wizz Discount Club, сега е времето да си заявиш кредитна карта DSK-Wizz Air – тя ти осигурява напълно безплатно членство в клуба (иначе струва над 120 лв. на година) и супер добри отстъпки от цената на всеки билет. А най-хубавото е, че колкото повече пазаруваш с тази карта, толкова повече можеш да пътуваш, защото за всеки похарчен лев трупаш точки, които после можеш да размениш за билет или услуга от сайта на Wizz Air. С две думи – най-после продукт, който е създаден за пътешественици като мен, които обичат да се възползват от привилегии и изгодни предложения по време на своите приключения. Още нямаш DSK-Wizz Air карта? Заяви си една онлайн още сега от Кредитна карта DSK-Wizz Air (dskbank.bg). Става само за няколко минути.

И така – приемам, чe сте си взели билет повече от изгодно – в момента все още се намират за около 30-40 лв. в посока с членство в Wizz Discount Club. Кацате на летището в Корфу и в главата ви се въртят десетки въпроси. Продължавам с още няколко съвета, в които вярвам, защото всички те са изпробвани по време на пътешествията ми в региона. (Казах ли ви колко обичам Корфу? Да? Следвайте съветите и ще се влюбите и вие!)

Транспорт на остров Корфу

Моята лична препоръка е да си наемете автомобил. Важно е да е малък, защото пътищата са тесни. Така ще имате свободата бързо и лесно да достигате и до най-затънтените места на райската градина на Гърция, както често наричат остров Корфу. Офиси на острова имат редица международни компании за наемане на автомобили, при които цените са фиксирани. Аз ви съветвам обаче да потърсите местни компании, защото при тях можете да се пазарите и да получите много по-изгодна цена.

Планирайте и бъдете строги към себе си

Планирайте предварително бюджета си. Редица сайтове ви дават ориентировъчна информация за цени и варианти на бюджети за ваканция на острова. Предварителното фиксиране на дневни разходи, ще ви предпази от преждевременно похарчване на планираните за цялата ваканция финанси. Когато пътуваш с любим човек или с приятели, има една малка опасност да се влюбиш в някое място и набързо да прекроиш плановете си. Един съвет от мен – бъдете строги към себе си и следвайте графика си. От опит знам – реша ли да видя едно място "Следващия път, когато дойдa", значи все едно да не го видя никога.

Похапване и напитки

От опит споделям, че определено препоръчаните места за хранене от местен са много по-добри от масово рекламираните в интернет и туристическите пътеводители. Още при самото ми настаняване винаги питам домакина на къщата, в която отсядам, да ми препоръча добри заведения за хранене и барове. Вторият ми въпрос е „А кои са тези, които посещават местните?“. Повярвайте ми, няма да сгрешите, ако се доверите на избора на местното население. Цените там са винаги по-добри, по-вкусно е, а и така напълно се потапяш в автентичната кухня и атмосфера на острова.

Къде да отседнем

Когато говорим за туризъм в Корфу, ви препоръчвам да изберете тип къща за гости в спокоен район на острова. Така, когато поискате, можете да прескочите до жужащия град Корфу, но няма да сте принудени да изтърпите празненствата на всички парти гости в това копие на венецианския град. Съветвам ви да си резервирате нощувки няколко месеца по-рано или просто да изчакате последния момент. Аз обикновено предпочитам втория вариант. Така последния път платих за нощувка с 30% по евтина цена, а спестените пари вложих в сувлаки, софрито и пастицада - местни специалитети, които задължително трябва да опитате.

И ако все още се чудите дали да не организирате едно пътешествие до Корфу това лято или тази есен, знаете какво ще ви посъветвам – стягайте багажа и тръгвайте веднага! Извадете си една карта DSK-Wizz Air, с която можете да пътувате и да пазарувате изгодно, и не забравяйте, че инвестицията в приключения е инвестиция в щастие. Кога започва вашето?

Автор: Светла Момчилова

(платено съобщение)