Ако се каните в близките една-две седмици да пътувате до някое екзотично кътче в Гърция, то трябва да имате едно наум!

Заповед на гръцкото правителство, изпратена до всички ГКПП в страната, която влиза в сила от днес, гласи, че до 15 юни всички влизащи в страната, дали отрицателна проба за Ковид-19, ще трябва да преминат задължителна 7-дневна карантина.

Според заповедта, те ще бъдат настанявани в избран от властите хотел, но само за една нощ.

На онези обаче, чиято проба за коронавируса се окаже положителна, ще им се наложи да се карантинират 14 дни.

От полунощ до 9.30 ч. гръцките гранични власти пропускаха свободно само срещу лична карта и без карантина всички влизащи на територията на страната, поради липса на заповед.

Туристическият сезон Гърция стартира официално от 15 юни, като от този ден нататък пристигащите ще бъдат тествани на случаен принцип. Врати на своите сезонни хотели обаче страната на боговете отваря още днес.

Също от 15 юни Гърция ще разреши полети от още страни-членки на ЕС, сред които Франция, Италия и Испания, съобщи вчера Франс прес, позовавайки се на информация от представител на правителството.

Пътниците на тези самолети няма да бъдат подлагани на стриктни мерки за карантина. Това обаче не важи за тези, които идват от най-засегнатите от коронавируса райони в европейските държави, като например Ил дьо Франс във Франция, областите Ломбардия, Пиемонте, Венето и Емилия Романя в Италия и областите Мадрид, Каталуния, Кастилия-Ла Манча и Кастилия и Леон в Испания.

От 15 до 30 юни самолетите ще могат да кацат само в Атина и Солун. Другите регионални летища и тези на гръцките острови ще подновят работа едва на 1 юли.

Четете още: Ясните дати: кога страните от Европа отварят границите