Автор
Антония Дамянова

7 места по света, където може да си купите дом на цената на чаша кафе

Недвижимите имоти винаги са били и ще бъдат едно от най-скъпите удоволствия. Покупката на апартамент винаги удря сериозно портфейла ни и често ни принуждава да влизаме в заеми, превръщайки се в длъжници на банки и приятели години наред. Има обаче места, където къщите се продават на безценица, но... при определени условия.

Рубе (Франция)

В този малък град, разположен на границата с Белгия, къщите се продават на символична цена. Достатъчно е да платите 1 евро, за да станете щастлив собственик на недвижим имот тук. Тази програма държавата стартира неотдавна с цел да вдъхне живот на места в страната, изоставени и пустеещи от дълго време. Има обаче редица условия за купувача. Състоянието на къщата е плачевно. Тя трябва да бъде възстановена за сметка на средства от неговия собствен джоб. А след покупката собственикът на къщата няма право да я продава в продължение на пет години.

Кобридж (Англия)

В графство Стафордшир има град, в който редица къщи са изоставени. Държавата не е доволна от тази ситуация. Властите имат големи планове за развитието на тази област и затова решава да направи изгодна оферта за тези, които планират да закупят недвижими имоти тук. Така се стига до решението къща в Кобридж да се продаде само срещу 1 евро. Има около още 20 такива обекта в града. По време на подписването на договора обаче купувачът се съгласява да вземе заем за ремонт на дома в размер на 30 хиляди лири (65 хиляди лева) или да предостави документи, потвърждаващи, че има пари в сметката си за споразумението. Закупеният имот не може да се продава в продължение на 5 години.

Карега Лигуре (Италия)

Карега Лигуре се счита за едно от най-слабо населените села в страната. Намира се на надморска височина от 950 м. Има богата растителност и отлична екология. Властите на страната искат да мотивират хората да купуват жилища там. Цената на къщата е само 1 евро. Въпреки това, както и навсякъде, има условия. Необходимо е да се обнови корпусът, като същевременно трябва да се използват изключително екологични материали. Важно е също така да се запази автентичността на къщата и стила, в който са направени всички сгради в селото. Собственикът ще трябва да се поти доста, за да вземе предвид всички изисквания, но пък може и да си заслужава.

Ливърпул (Англия)

В района на Анфийлд много домове са в окаяно състояние. Някои просто са били изоставени от собствениците си, но сега държавата поема в свои ръце проблема. Ако при горните случаи разходите по ремонта поема самият купувач, тук, преди продажбата, къщата ще бъде възстановена от държавата, а клиентът ще трябва да плати само 1 евро, но има едно условие. Тази безпрецедентна щедрост е валидна само и единствено за тези, които живеят и работят в Ливърпул.

Лече ней Марси (Италия)

Този малък град се намира в сърцето на Италия, в района на Абруцо. Там също има програма за продажба на недвижими имоти за 1 евро. За да купите жилище, изобщо не е необходимо да сте гражданин на тази държава, също не е необходима регистрация. Къщите са на частни собственици, които искат да се отърват от тях. Когато купувате обаче, трябва да покриете всички нотариални и кадастрални такси, както и да се погрижите финансово и за някои други нюанси покрай процедурата. Важно е да имате и време да създадете проект за реконструкция на жилището до една година. След одобрението му е необходимо да започнете работа по подобрението в рамките на два месеца.

Рапотенщайн (Австрия)

Държавата е загрижена, че населението в това село, разположено в северната част на Австрия, намалява всеки ден. Затова решава да разпредели безплатно парцели на всички. Има обаче условия. Важно е купувачът да построи къща на това място в рамките на три години и да създаде семейство в рамките на десет години. Ако тези условия не се изпълнят, той ще трябва да плати глоба от 12 хиляди евро.

Ганджи, Сицилия (Италия)

Къщите в историческия център на този сицилиански град струват 1 евро. По-скъпо за бъдещия собственик на този имот ще бъде самото сключване на сделката. Емисионната цена е 6000 евро. Състоянието на тези къщи е доста плачевно. Почти напълно унищожени, те се раздават безплатно, на символичната сума от 1 евро, а тези къщи, които не се нуждаят от сериозна реконструкция, могат да бъдат закупени срещу 84 евро. В продължение на пет години след покупката собственикът се задължава да направи ремонт на къщата и да я приведе в нормално състояние.

Четете още: 5 тайни за изгодно пътуване до Корфу, които никой гид няма да сподели