Автор
Woman.bg

8 неща, които трябва да направиш докато си в Рио

Рио де Жанейро е един от градовете, които всеки си мечтае да посети.

Щом чуем името му, в съзнанието ни веднага изниква образът на световноизвестния карнавал, който приключи само преди няколко дни.

Ако ви предстои почивка в Бразилия, планирате някога да посетите тази държава или сте просто любопитни, ето ги и 8-те неща, които трябва да изпитате в изумителния Рио де Жанейро:

1) да видиш Рио от високо



Да се изкачиш на някои от хълмовете или да полетиш с хеликоптер - възможностите са много.

Корковадо е най-известният хълм в Рио - висок 710 м, той се вижда от всяка една точка в града. Не случайно на върха му е издигнато едно от „Новите 7 чудеса на света „статуята на Христос Изкупителя”. До статуята се стига със зъбчата железница. Пътуването е сред богатата тропическа растителност на националния парк Тижука и спиращи дъха гледки. Но нищо не може да те подготви за това, което те очаква след слизането.

Заставайки в подножието на статуята и вдигайки очи нагоре, просто замираш. Лицето на Христос и разтворените му ръце над Рио, на фона на ясното синьо небе е картина, която те оставя бемълвен, притихнал, опиянен... Чувството не може да се опише с думи. От Корковадо градът се вижда като на длан - заливът Гуанабара от една страна, Маракана от другата, от трета пък Центъра и странната Катедрала...

Захарната глава е другият известен хълм в Рио. Представлява скална буца с височина 390 м и също беше кандидат за „чудо” – за „7-те природни чудеса на света”. Изкачването е с кабинков лифт и става на 2 етапа, всеки от които трае 3 минути. От Захарната глава се открива най-красивата панорама в Рио - плажът Копакабана, Атлантическия океан с десетките пръснати в него острови, Корковадо и Статуята на Христос.

2) да отидеш на плаж


Плажовете в Рио са над 20, даже над 25, с широки ивици ситен бял бясък. Копакабана и Ипанема са най-известните и най-комерсиалните и гъсто населените. На Копакабана туристите се разполагат на хавлии, сгъваеми столчета / там шезлонги няма/, или директно на пясъка. Усмихнати и настоятелни търговци предлагат чадъри, кокосови орехи, шалове и всякакви други „изкушения” за туристите. Чадърите и кокосовите орехи са с фиксирана цена, всичко друго подлежи на пазарлък - офертите се пишат директно на пясъка.

На Ипанема ходят местните. През почивните дни там е пренаселено, буквално няма къде да се стъпи. А океанът е пълен с шоколадови хора - сред хилядите нюанси на кафявото и черното, малкото любопитни туристи се открояват като светли петна.

3) да гледаш мач на Маракана



В Бразилия футболът е религия, а Маракана е неговият храм. Маракана вече не е най-големият стадион в света, но със сигурност е най-известният. Официално той носи името на спортния журналист Mario Filho. Построен за първото световно първенство след Втората Световна война, той става сцена на една от най-големите драми в историята на бразилския футбол - загубата на финала от Уругвай с 1:2.

Да присъстваш на мач на Маракана е истински празник, особено ако играят Ботафого и Фламенко - двата най-обичани отбора в Рио. Да се слееш с хилядите екзалтирани кариоки - мъже, жени, деца, облечени в цветовете на любимия тим, с шапки или перуки на главите, да скачаш от мястото си при всяка атака, да се радваш и пееш при отбелязан гол, е едно уникално чувство, което само Рио може да ти даде.

4) да потанцуваш



В Рио музиката е навсякъде - по улиците, в железницата, която води към Корковадо, на плажа... Кариоките са жизнерадостни хора, които обичат да танцуват и да се забавляват.

Ако искаш да се потопиш в автентичната атмосфера на бразилския нощен живот, вариантите са много. В квартал Лапа се намират емблематичните заведения Rio Scenarium и Carioca da Gema, където всяка вечер гостува местна група.

Rio Scenarium определено е по-добрият избор. Разположен e в голяма стара сграда в колониален стил, на няколко етажа с десетки отделни зали, всяка в уникален стил... Музикантите свирят на живо, на малка сцена на първия етаж. Дансингът пред сцената винаги е пълен както с местни, така и с туристи, и купонът наистина е невероятен.

Ако в Rio Scenarium няма места, бързо трябва да се ориентираш към Carioca da Gema. Макар и не толкова грандиозно и уникално като първото, това заведение също се радва на голям интерес. В случай, че горещата самба не ти е по вкуса и си в настроение за по-спокойна вечер, можеш да се насочиш към Ипанема. Там са заведенията с прочувствената боса нова.

Очаквайте продължение