Докато Европа и Америка посрещат 2021 година, част от останалите жители на планетата са отпрашили хиляда години напред, а друга част е останала хиляда години назад. Защо е станало така?

Страните на бъдещето

Има поне три известни на всички страни, които са ни изпреварили с хиляди години. И в случая не говорим за икономически или технологичен прогрес, а за календарно летоброене…

В Тайланд сега е 2562 г.



В Тайланд хората ползват не Григорианския, а тайландския слънчев календар, според който летоброенето започва в деня на смъртта на Буда през 543 г. пр. н. е. Именно с толкова години тайландците са изпреварили Европа, Америка и Русия. При тях сега е 2561 година!

Тъй като обаче Тайланд е туристическа страна, местните отдавна вече са свикнали да се съобразяват с новодошлите и да посочват годината по григориански календар на визите, документите и продуктите със срок на годност. Би било доста странно да си купите в магазина салата, която е опакована през 2561 г…

В Китай сега е 4717 г.



Китайците живеят едновременно по два календара – слънчевия, който отговаря на григорианския, и лунния, познат и на много хора на запад. Именно по лунния календар се изчисляват най-благоприятните дни за селскостопански дейности, подстригвания, сватби, важни дела и разбира се местни празници – Деня на пролетта (или китайската Нова година) и първия ден на Новолунието.

Китайците са в крак и със западното време и живеят в 2018 г., но при това, опирайки се на древните си познания за планетите и за спътника на Земята, се намират и в далечната 4716 г.. А това е с 2698 години напред от нас… Невероятно, но факт.

В Израел сега е 5779 г.

Най-напред обаче е Израел. Там местните живеят заедно с нас в 2018 г. по григорианския календар и в… 5778 г. по лунно-слънчевия календар, чието отброяване започва от 3761 г. пр. н. е. Тоест израелците са с цели 3760 години напред от нас. Интересно е, че месеците в юдейската ера започват само на новолуние (също като еврейската Нова година – Рош Ха-Шана), а през високосните години се добавя още един 13-и месец. Часовниците в тази загадъчна страна също работят различно – те са съставени от 1080 деления, всяко от които е равно на 76 мига. Доста сложно, а?

Страните на миналото

А сега обратното! Да поговорим за страните, останали в миналото. Първо място в този списък заема Япония.

В Япония сега е 31 г.



В историята на Япония са се използвали три календара – григорианския, който страната е приела през 1873 г., и двата местни – от годината на основаване на държавата и от възкачването на императора на престола. Първият, започващ отброяването си от 660 г. пр. н. е. вече отдавна е забравен, а вторият се използва и до днес. И по него сега японците са едва в… 31-та година.

Впрочем всеки период от действащия японски календар си има свое име. В момента периодът на управление на император Акихито се нарича „Епоха на мира и спокойствието“. Много красиво име.

В Северна Корея сега е 107 г.


В Северна Корея също се използват два календара – григориански и чучхе. Отброяването на последния започва от датата на раждане на основателя и ръководителя на страната Ким Ир Сен, а тоест от 1912 г.. При това календарът не започва от нулева година, както сме свикнали, а веднага от първа. Затова в момента севернокорейците не живеят в 106-та година, както бихте си помислили, а в 107-ма!

В Иран и Афганистан сега е 1397 г.



Иран, известен до 1935 г. повече като Персия, както и Афганистан, ползват календар, създаден с помощта на философа, математик, астроном и поет Омар Хаям. Този календар се нарича Слънчева хиджра, а летоброенето му започва от преселването на пророка Мохамед от Мека в Медина през 622 г. от н. е. Затова сега иранците живеят не в 2018 г., а в 1396 г.. При това началото на годината се пада не през януари, а на празника на пролетта Ноуруз. Датата му е плаваща, тъй като се определя от астрономически събития. Впрочем календарът по хиджра (пр.преселение) се ползва в страните, които изповядват исляма.

В Индия сега е 1940 г.



Индия е на второ място по брой на населението в света (след Китай). Може би затова разполага с толкова много календари. Някои граждани на страната ползват будисткия календар (като в Тайланд), други започват летоброенето си от годината на смъртта на най-популярния индуистки бог Кришна (3102 г. пр. н. е.), трети спазват единия национален индийски календар. Последният започва отброяването от 78 г. от н. е. и се е появил относително наскоро – през 1957 г..

В Етиопия сега е 2012 г.

Снимка: Unsplash

Няма как да не споменем и Африка – и респективно Етиопия. Местният календар е базиран на древен александрийски календар, произлизащ на свой ред от древния египетски календар. Напомня доста на познатия ни юлиански календар, защото и в него годината може да е съставена от 13 месеца. Интересно е, че денонощието в Етиопия започва не в полунощ, както сме свикнали, а по изгрев слънце. Календарът е започнал да се използва през VIII в., затова там сега е 2012 г..