Автор
Woman.bg

Аптечка за пътуване – направи си я днес, за да не съжаляваш утре

Започна сезонът на отпуските и ваканциите – очакват ни пътувания до нови градове и страни, активно спортуване, планински преходи и разходки с колело.

Правилно събраната аптечка е също толкова необходима на пътуване, както и личните ви документи или банковата ви карта. Какво може да пропуснете и какво е задължително да вземете? Нека си подредим аптечките заедно!

Правило №1 — отбягвайте рисковете!

Новите страни вдъхновяват пътешествениците за експерименти, включително и с храната. През първите дни от почивката новите ястия не бива да съставят повече от една четвърт от менюто ви. Ползвайте ферментни препарати за подобряване на храносмилането, а ако сте отишли на пътешествие в Африка или Азия, пийте само бутилирана вода, като ползвате пак такава дори за миене на зъбите и лицето. Така ще избегнете различни чревни проблеми. Ако обаче вече сте се сблъскали с такива, ще ви помогне аптечката.

Правило №2 — вземете първо онези медикаменти, без които не можете!

Обемът и съставът на аптечката зависят най-вече от вашето здравословно състояние и от възрастовите ви особености. Замислете се за хроничните заболявания на членовете на семейството ви – в непривични условия те може да се обострят. Консултирайте се с личния си лекар и вземете медикаментите, които се използват редовно, с лека резерва. В чужбина лекарствата често са много по-скъпи или се продават само с рецепта – а може и просто да ги няма на пазара. Ако сте на почивка с деца, уверете се, че средствата в аптечката ви са подходящи за тяхната възраст.

Правило № 3 — адаптирайте съдържанието на аптечката според вида почивка!

Градският туризъм или почивката в Европа изискват минимален запас лекарства. Достатъчно ще е да вземете само най-необходимото:
- обезболяващи и антипиретици;
- медикаменти срещу алергия;
- ферментни препарати за стабилизиране на храносмилането;
- средство срещу гадене при пътуване с кола/кораб.



Според статистиката 30 % от хората по света страдат от гадене и повръщане при продължително возене в МПС, а на кораб или яхта при бурно море проблемът засяга 70 % от хората.

Екстремният туризъм или активните почивки (планински преходи, сърф-турове, велоразходки) изискват допълнителни средства:

- медикаменти срещу диария;
- противомикробни препарати срещу натравяне;
- средства за хидратиране на организма при обезводняване;
- средства за промиване на рани;
- мазила за намаляване на болката в мускулите и/или болка при травми;
- заздравяващи средства при разкъсвания на кожата – порязвания, ожулвания, напуквания, изгаряния и ухапвания от насекоми;
- спрей за нос (на базата на солена вода);
- дражета срещу болки в гърлото;
- превързочни материали (бинт, лейкопласт, лепенки).



Правило № 4 — проверете кои медикаменти са разрешени за превоз!

Преди самолетен полет е важно не само да съберете всички медикаменти от списъка си, но и да го направите правилно. В ръчния си багаж в самолета можете да носите:

- лекарства, които не са в течна форма (хапчета, прахчета);
- течни средства (сиропи, мазила, кремове, спрейове, капки, ампули за инжектиране), ако са в шишенца с обем до 100 мл. и са опаковани в прозрачна и надеждно затваряща се найлонова торбичка;
- при наличие на справка от лекаря с печат от болницата – спринцовки, течни и меки лекарства в шишенца с обем над 100 мл.. Ако взимате лекарство, съдържащо психотропни или наркотични вещества, проверете митническите наредби за съответната страна и декларирайте медикаментите си при излитане и при кацане.

Неживачен термометър, апарат за измерване на кръвно налягане, 2 кг. сух лед за лекарствата или храната, кислородна вода 3 % в шишенце до 100 мл. – всичко това ще мине без проблем през митническата проверка и може да се държи в ръчния багаж.

Четете още: Приказен подводен музей издигат край Кипър