Автор
Woman.bg

Архитектурно-етнографски комплекс „Етър“

С добре организираната си структура и компетентен екип това място е перфектният избор за всеки турист, който има желание да осъществи едно истинско пътешествие във времето. Разбира се, говорим за Архитектурно-етнографския комплекс „Етър“.

Комплексът „Етър“ е отворен за посещения на 7. септември 1964г. и е първият по рода си в България. Той представлява музей на открито, чиято целогодишна експозиция представя различни форми на българско занаятчийство. Намира се на 8км южно от гр. Габрово. Непосредтсвената му близост до града осигурява лесен и бърз достъп, а усещането, че сякаш времето в Етъра е спряло някъде в миналото, дава възможност за бягство от проблемите и забързаността на модерното ни ежедневие.

Четете още: 10 интересни факта за Фиджи

Тук е представена и единствената в страната сбирка на народна техника на вода. По тази причина воденицата се е превърнала в символ на Етъра, а пречистващото действие на звука на клокочещата вода допринася за пълното отпускане чрез досег с природата и по-обикновения бит.

Воденицата обаче далеч не е единствената забележителност, която мястото може да предложи. Основателите на комплекса са успели да съберат на едно място представители на различни занаяти така, че да поддържат интереса и да представят различни страни на българския живот от миналото. Някои от работилниците са само възсатновка и не са в действие като например тази за обработка на кожа, тази за орехово масло и тази за плетене на гайтани и багрене на тъкани. В други работилници пък има действащи занаятчии и при тях можете да видите автентичната дейност на майсторите. Между тези работилници са бакърджийницата, хлопкарницата и мутафчийницата. Като че ли богатото разнообразие от експонати не достатъчно само по себе, посетителят винаги може да се спре, за да разгледа различните къщи в Етъра, които са перфектен пример за архитектурното майсторство на възрожденските строители.

Четете още: Хотели на опасно високи места

На разположение за всеки, който желае да запази за по-дълго спомена от уникалното културно преживяване, което предлага комплексът, са многобройните сувенири, с които можете да се сдобиете.

Тук имате рядката възможност не само да си закупите ръчно изработени продукти, но и да станете свидетел на тяхната направа, защото голяма част от тези сувенири се правят от занаятчиите пред очите ви.

Най-чудесното е, че можете да зарадвате себе си и близките си с едно такова обогатяващо пътешествие още утре, тъй като комплексът работи целогодишно без почивен ден. Ако още не сте го посетили, ви съветваме да не губите повече време!

Източник: bulgarianhistory.org