Да отидеш в сърцето на Европа и да усетиш от аристократичния полъх на... Виена е нещо, което се запомня. Столицата на Австрия посреща с усещането за спокойствие и дух на благородничество.

Виена е метрополис, в който витае едно елегантно чувство. Градът обединява историческото наследство с духа на новата ера. Разбира се, тук ще откриете както много музеи, така и изобилие от клубове и скъпи бутици на световни марки.

Освен автомобилите и метрото (бел. ред. - във виенското метро няма контролно-пропусквателни устройства, но ако случайно ви хване контрола във влакчетата, ще има глоба. Много виенчани пътуват гратис. Може да си купите карта за 24 часа - около 8 евро и такава за 48 часа - 14 евро), други често срещани превозни средства в града са колелата. Може да ги видите почти на всеки ъгъл.

Тук файтонът не е атракция, а един аристократичен начин да се придвижиш от едно място до друго.

Градът предлага различни възможности да се насладите на изкуство и култура. Като се започне от Музея на историята на изкуствата, Императорския театър, Народния театър и се стигне до сградата на Операта, която също е една от емблематичните постройки тук. Снимката на фона на тази сграда е просто задължителна.

Символи на Виена са катедралата „Свети Стефан“, прочутото Виенско колело, разположено в Пратера, както и два от най-величествените замъци – Белведере и Шьонбрун.

Катедралата „Свети Стефан“ се намира в центъра на града. Отвън наподобява малко на небезизвестната “Саграда Фамилия“ в Барселона. Построена е от варовик и е дълга 107 м., а широчината ѝ е 40 м. Може да влезете вътре и да запалите свещичка, а ако искате да се качите с асансьор до една от кулите, ще трябва да заплатите по 6 евро. Катедралата има 23 камбани. Според историята Бетовен разбрал, че е напълно глух, когато видял птици да излитат подплашени от покрива на „Св. Стефан“, но не могъл да чуе звъна на камбаните.

В близост до катедралата са разположени много кафенета, където може да седнете на кафе и да наблюдавате забързания живот в австрийската столица. След като отпочинете, в близост до „Св. Стефан“, ще минете по търговската улица със скъпите бутици, която напомня тази в Милано – „Монтенаполеоне“.

Тук, в центъра, както и на много други места в града, ще видите ето такъв вид „чешма“. През лятото във Виена е доста горещо и не се усеща дори полъх. Затова много хора застават пред тези чешми и си наливат безплатно вода.

Да се качите на Виенско колело е задължително, ако сте в столицата на Австрия.

То е разположено в Пратера, превърнал се в голям парк за забавления. За тази атракция ще ви е необходимо да отделите поне половин ден. Увеселителният парк отваря врати в 10 ч. сутринта и затваря в 00:00 ч. Входът е свободен, а ако желаете да използвате определени атракциони – заплащате само за тях, като цените варират от 4 до 5 евро за всеки. Може да започнете обиколката си с влакче, като разходката с него продължава 20 минути. Ако комбинирате влакче и Виенско колело, билетът за възрастен излиза 11, 50 евро. Да, Виенското колело, което е високо 65 м, е първата атракция, която трябва да се опита.

Хубавото е, че всяка кабинка е затворена и може да побере приблизително 10 души. Едно завъртане е с продължителност 15 минути. Виенското колело се върти много бавно и няма как да ви се завие свят, но дори това да се случи, в кабинката има пейка, където може да седнете. Забързани в снимки обаче, едва ли ще усетите кога отново ще бъдете на земята. След като слезете от него, веднага ще имате възможност да влезете в магазина за сувенири. Струва си да си вземете нещо за спомен, защото има доста сполучливи продукти.

Любителите на силните усещания могат да покачат нивото на адреналина си, като се качат на влакче на ужасите, бъдат изстреляни със сфера или се извисят над Виена с балон.

Има и две атракции с вода, които са любими на малки и големи.

В Пратера също така може да посетите планетариум и музей, в който може да се видят интересни моменти от историята на парка.

Ако се изморите от атракциите, има къде да седнете да хапнете и да съберете сили за следващото увеселително изпитание.

Дворецът Белведере е бароков комплекс. Долната част е създадена с идеята да бъде вила за забавления в предградията. В него има оранжерии и картинна галерия. Разбира се, има градини, пред които няма как да останете безразлични и със сигурност ще се щракнете. Водният басейн е известен с това, че тук са плували нимфи и богини. Горен Белведере бил използван от принца като лятна резиденция. Входната такса е 15 евро, като до 18 г. е безплатно.

Дворецът Шьонбрун е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Величието му се дължи до голяма степен на градините. Няма как да не се снимате тук. По няколко пъти. Шьонбрун е лятна резиденция на династията на Хабсбургите. Входната такса, която включва обиколка на 22 стаи, е 14,20 евро, а за всички стаи е – 17, 50 евро. Има отделна такса за градините на Принца – 3, 80 евро. Това, което си заслужава да видите в двореца, е зоологическата градина към него. Входната такса за нея е 20 евро. Срещу тази сума ще имате възможност да видите разнообразни видове, събрани от различни географски ширини. Всъщност това е най-старата зоологическа градина в света. Построена е през 1752 г. Местата, които ще предизвикат интереса ви, са клетките с маймуните, жирафите, лъвовете, басейните с пингвините и аквариумите с много риби.

От толкова много обиколки ще настъпи момент, в който ще изпитате и глад. Това не е проблем. Храната във Виена е вкусна и няма да останете гладни.

Характерно за кухнята тук е виенският шницел. Във Виена има и български ресторант, носещ името на нашата столица „София“. Имайте предвид обаче, че ако вечеряте в градината на което и да е заведение, имате правото да го сторите до 22:30 ч., след което ще се наложи да влезете вътре, тъй като след този час е забранен шумът навън. Ако сте твърде шумни, бъдете сигурни, че много бързо органите на реда ще дойдат на място в заведението и ще напишат акт или в най-добрия случай ще направят забележка на управителя на заведението. Във Виена нощната тишина действително е важна и се спазва.

Тези от вас, които се изкушават от сладкото, трябва да знаят, че това е мястото да опитат различни видове шоколад, а също и сладолед. Сладките изкушения са толкова разнообразни, че едва ли ще успеете да вкусите всяко едно.

Торти, малки сладки, шоколадови пръчки с плодове и още, и още... Майстор-сладкарите в австрийската столица са виртуози в приготвянето на калорични изкушения. Най-голямото им постижение е тортата „Сахер“.

Eто го и емблематичното кафене, свързано с прочутата торта, което се намира под 5-звездния хотел „Sacher”. Прочуто е най-вече от името на тортата „Сахер”, създадена от австрийски сладкар Франц Захер. Хотелът и сладкарницата под него са построени от кралския доставчик и ресторантьор Едуард Захер, син на сладкаря (но бащата го надживява). Днес кафенето е достъпно като сладкарница, откъдето всеки турист може да си купи торта „Сахер”.

Всеки град има своя атмосфера, а Виена носи полъх на аристократизъм. Може да го видите нагледно, когато забележите файтоните по улиците – едно от местните превозни средства, или пък минете покрай някой от дворците. Една разходка по виенските улици винаги е нещо приятно, което ще искате да повторите съвсем скоро...