Барселона. Най-сетне.

Дългите планове за лятната ваканция не могат да се сравняват с очакването тя да започне.

За това трудно мога да опиша кацането на крайбрежното пристанище и трепетните очаквания към следващата седмица и малко.

Беше любов от пръв поглед, от първо вдишване и от първо докосване.

Противно на очакванията ми, юли не е задушаващо горещ в Барселона. Времето е поносимо за любители на жегите като мен и мой приятел, с който споделихме това пътуване.

Няма да обяснявам с възклицания като „ох” и „ах” за впечатленията си от града, който е голям и много красив.

По-скоро искам да дам полезни насоки за Барселона на всички, които не са на организирана екскурзия.

Градът има дълга история, която започва още през IV-III век пр.н.е.

Днес е столица на Каталуния – автономна област в Испания, която е много богата и това й дава право на почти пълна независимост.

Тук се говори по-различен испански, областта има право да приема собствени закони за своята територия, медиите са различни, стила на живот е друг.

По последни данни в центъра на града живеят около 2 000 000 човека, а целият район е населяван от близо 6 000 000 души, което превръща Барселона в един от най-големите градове в цяла Европа.



На Стария континент рядко може да се види подобно нещо, но тук цари очарователна еклектика, при това навсякъде.

В архитектурно отношение се срещат сгради от римско време наред с такива в стил Барок, както и традиционните за града архитектурни паметници в стил Art Nouveau. Сред това разнообразие са и уникалните проекти на архитекта Антони Гауди, които са един от символите на града.



Всичко това е накъсано от модерни сгради, които оформят бизнес облика му, но този микс никъде не пречи и не изглежда зле.

Барселона може да се похвали и с уникалното съчетание между дълга пясъчна ивица (включително добре поддържан градски плаж), комуникативна и оживена централна част и ниския връх Тибидабо, част от възвишението Колсерола, който разкрива впечатляващ изглед към града.



Градът се дели на различни райони: стара част (в подножието на възвишението), бизнес-център, нова част и туристически район (където е известната улица Ла Рамбла).

Ето и малко насоки как да изберете място за своя престой:

Хотелите в Барселона са доста скъпи. Тук има изключително луксозни места с уникален дизайн и невероятно изпълнение, но цената им е също толкова внушителна.

Има и друг тип хотели, които обаче не могат да се наемат за повече от една нощ. Наименованието им на испански не помня добре, но се превежда почти буквално като „хотел за прелюбодейци”.

Оказа се, че често в миналото и много по-рядко днес, се случва мъжете да имат семейство, но и поне една любовница в добавка.

Точно за тях са и тези хотели: дискретни до лудост, евтини и без ограничение във времето за напускане – можеш да си тръгнеш и в късния следобед, ако пожелаеш.

Конфиденциалността е гарантирана до максимум – по едно и също време се настаняват само една порция гости.

Рецепцията най-често е в подземие, което води към паркинг. Между автомобилите, които влизат в хотела, има непрозрачни завеси, така че не знаеш кой е пред теб, нито кой те следва.

Плащането става веднага, след което гостите могат да си поръчат лека закуска и нещо за пиене, а до стаята им ги придружава служител. Задължително.

Пристигащи и напускащи не се засичат – когато клиентите искат да си тръгнат, първо се обаждат на рецепцията, след което очакват някой да дойде и да ги придружи до колата им.

Тя пък е била снабдена още след пристигането със специални калъфи на номерата, за да не може да се проследи собственика.

Картинката заприличва силно на филм на Дейвид Линч като добавим към нея факта, че прозорците н астаите обикновено са боядисани с черна боя или пък са затъмнени с плътни щори, които най-често не се вдигат на повече от няколко сантиметра.

Хостелите са малко и нямат нищо общо с тези, които можете да видите в Германия, Дания или Холандия например.

Повечето са решени в традиционния за областта стил – имат голяма слънчева тераса (ако не са в най-централната част), малки стаи и добре оборудвани сервизни помещения, но обикновено са с обща баня, за която чакаш с часове.

Ситуирани са или в най-туристическата част на града, която е като кошер с полудели пчели, или на неудобни места, където градският транспорт е отдалечен.



Аз и моят приятел се спряхме на съвсем друг вариант – наехме апартамент.

В Барселона, както и в други големи европейски градове, все по-честа практика е да се отдават под наем самостоятелни жилища за кратък престой.

Местните често разполагат с по няколко апартамента или пък имат летни къщи извън града, в които буквално се пренасят за целия сезон.

Това създава възможност да се озовете в перфектно обзаведен апартамент с всички необходими удобства, включително прибори и печка за готвене, съдомиялна и перална машина, хладилник, машина за кафе, ютия и дъска за гладене и какво ли още не.

Обикновено големите групи се ползват с повече предимства – имат по-богат избор и възможности за наистина изгодна цена.

С двойките е малко по-сложно, но пък ние имахме късмет да открием идеално място за престой в Барселона, което дори никак не беше скъпо на фона на други места в града, и то в разгара на сезона.

През студените месеци (януари, февруари и март, когато температурата средно е около 10 градуса), престоят може да бъде много евтин - отстъпките за нощувки падат с до 60%.

Очаквайте продължение.