Автор
Весела Георгиева

Безопасно: Има пет места в света, на които всяка жена може да отиде и сама

През последните години все повече дами предпочитат да пътуват сами. Дали е по-вълнуващо или пък по-релаксиращо, не знаем. Но е факт. Преди години една моя колежка тръгна на първата си екскурзия сама. Т.е. тя беше с група, но без приятел. Попитах я дали няма да й бъде скучно, а тя ми отговори, че искала да опита. По пътя направи нови приятелства, които пази и до днес.

Проучване на Норвежката круизна линия разкрива, че един на всеки трети пътешественик предпочита да пътува сам, като класацията се води от по-възрастни жени.

Друго проучване, на туристическата мрежа Virtuoso, показва, че повишаването на самостоятелните пътувания през 2022 г. е се дължи основно на жени на и над 65 години, като те представляват 18% от общия брой на соло пътуващите, а през 2019 г. са били само 4% .

И все пак, не навсякъде можете да отиде сами и да се чувствате напълно сигурни. Има обаче места, на които ще се чувствате по-безопасно. Кои са те?

View post on Instagram
 


Словения води класацията


На върха на класацията на Women`s Peace and Security Index за Централна и Източна Европа, Словения предлага на дамите чувство за сигурност. Когато Клеър Рамсдел за пръв път пристига в Любляна – столицата на страната, излизала късно вечер, за да прави снимки. „Нямах никакъв проблем с навигацията или езиковата бариера, неща които могат да ти се сторят притеснителни когато пътуваш сам.“
Дамите казват, че градът е много приятен за разходки, а общественият транспорт е надежден и доста удобен.

View post on Instagram
 

Какво можете да правите тук? Да се разходите из Алпите, до река река Соча, в западната част на Словения, близо до границата й с Италия, да хапнете от местните специалитети.

В Руанда гъмжи от охранители и полиция

View post on Instagram
 

С 55% жени представители в парламента, Руанда е номер едно в света по равенство между половете в парламента, според Women`s Peace And Security Index. През 2019 г. Ребека Хансен се мести от Дания в Руанда и намира мястото за много безопасно. „Почти навсякъде, през деня и нощта има полиция, охрана и военни“, казва тя.И допълва, че всички тези униформени лица са винаги готови да се притекат на помощ.
Тук можете да говорите на английски или френски. Тук задължително трябва да посетите планинските горили, Националните паркове Nyungwe и Volcanoes, където можете да видите маймуни, както и Националния парк Akagera, в който ще видите дивечови игри.

В Обединените арабски емирства можете да се разходите и през нощна

View post on Instagram
 

С най-високите резултати в Women`s Peace And Security Index в Близкия изток и Северна Африка за образование и финансово приобщаване на жените, Обединените арабски емирства продължават да бъдат лидер в равенството между половете в региона. ОАЕ също е на първо място в класацията за безопасност в общността, като 98,5% от жените на възраст 15 и повече години съобщават, че „се чувстват в безопасност, когато се разхождат сами през нощта в града или района, където живеят.
Дубай, пък е класиран като най-безопасният град за самостоятелно пътуващи жени въз основа на данни на застрахователната компания за пътуване Insure My Trip. Ако търсите приключения, отидете на сафари в пустинята, за да се срещнете с нови хора. Или скочете с парашут над Палм Джумейра.

View post on Instagram
 

Япония е една от най-спокойните държави в света

View post on Instagram
 

Тук има изключително ниските нива на престъпност. В Япония съществуват вагони на метрото (в определени часове и маршрути), както и квартири само за жени. Лулу Асагаф, която се преместила от Индонезия в Япония преди 20 години, се почувствала в безопасност веднага щом пристигнала. „Местните жители те карат да се чувстваш като у дома си и винаги са готови да помогнат на непознати“. Трябва да опитате ристорантите в Киото, Осака и Токио. Непременно се отбийте до крайбрежния град Канадзава, известен като дома на самураите и Такаяма, намиращ се в японските Алпи.

Норвегия е номер едно


Класирана е на първо място в Women`s Peace And Security Index, заради най-добри резултати по отношение на финансовото приобщаване на жените, липсата на правна дискриминация и безопасността в общността, както и постоянното й място в топ 10 на най-справедливите и най-щастливи държави в света. Жителката на Осло и основател на Up Norway Торун Тронсванг, отбелязва, че културата в страната е социално толерантна, което я прави идеално място за жени пътуващи сами. Много фирми в Норвегия се управляват от жени, създали емблематични места за хранене и престой в провинциалните райони на страната, пише Вести.