Бъдещето на полярната мечка е "най-малкото несигурно", заради "ускореното затопляне на Арктика", предупреди в четвъртък канадският клон на световната екологична организация WWF.

Изменението на климата е "разбира се, основна заплаха за мечката, чието оцеляване е неразделна от съществуването на леда", каза Джеф Йорк, експерт по опазване на видовете във WWF. Според него 2013 година ще бъде "решаваща".

Организацията обяви 2013 за "Международна година на полярната мечка", отбелязвайки, 40-годишнината на Споразумението за опазване на полярните мечки подписано от петте страни, на чиято територия живеят белите бозайници, припомня АФП.



През последните четири десетилетия тези страни, наред с други, финансират научни изследвания за установяване на най-уязвимите популации на мечката. Другите страни, подписали споразумението освен Канада, са Дания, САЩ, Норвегия и Русия.

WWF отбелязва, че са създадени и защитени местообитания, но поиска удвояване на усилията за спасяване на северната природа.



В Канада живеят около 60% /20 - 25 хиляди/ от полярните мечки в света.

През 2011 г. канадското правителство добави големите бели месоядни бозайници в списъка на уязвимите или застрашени видове. Според официалното определение, ситуацията е "притеснителна".

Затоплянето на Арктика, като част от глобалните климатични изменения, е сравнително по-голямо, отколкото на южните полярни области, където живеят пингвините.



Източник: БГНЕС