Автор
Цвета Герчева

Черна Гора и Плана - непознатите планини на 1 час от София

Витоша, Пирин или Родопите? Сякаш когато говорим за маршрути, всички залагаме на най-познатите и популярни дестинации. Какво ще кажете обаче в Световния ден на планините да излезете от утъпканите пътеки и да се почувствате като истински изследовател - адреналинът на непознатия терен винаги е за предпочитане пред трасетата, по които сте минавали десетки пъти. С колело или пеша, предлагаме ви няколко маршрута из непознатите планини на България. Не се колебайте да поемете в неизвестна посока - удоволствието винаги си заслужава.

Макар и почти неизвестни, те са красиви и си заслужава да ги посетите. Ето две, които се намират на под един час път с кола от центъра на София.


Ако нямате план за уикенда и се чудите накъде на поемете - предлагаме ви два страхотни маршрута - Плана планина и Черна Гора. Макар мнозина да знаят къде е, Плана е една от най-подценяваните и рядко посещавани планини край София. А това изобщо не е честно. Макар да е сравнително ниска, най-високият ѝ връх Манастирище няма даже 1400 м, Плана носи своя мек чар на широколистните гори, красивите пейзажи и пълното усамотение.

Искате да пояздите - запалете колата до "Космическата станция" в село Плана (щом стигнете в селото попитайте и ще ви упътят) и се насладете на разходка в приказната долина край връх Мухчал. Този маршрут е идеален и за кратка разходка сред природата за поспаланковците. Спокойно можете да отморите през уикенда до към 11, а след това да запалите колата и след час да сте в пазвите на Плана планина.

Сред красивите места, които можете да посетите там, е и параклисът на "Свети Киприян" край една от махалите на селото - Турмачката.
Ако пък просто искате да идете до някоя рядко посещавана хижа, връзвайте обувките, вземете нещо вкусно в раницата и поемете към Яворова бука. До малката постройка в планината води страхотна, добре маркирана пътека от Долни Пасарел (на 20 минути от София с кола или на един час, ако вземете автобус номер 3).


Искате нещо наистина непознато, за което едва ли сте чували... Страхотно - имаме нещо за вас! Черна гора, или Църна гора, както я наричат местните. Планината не е висока, но има прекрасни, просторни хълмове и поляни. Намира се на един час шофиране от центъра на София в посока Перник. Преминавате през целия миньорски град, след което свивате към селата Батановци и Богданов дол. Най-добрите изходни пунктове за изкачване на планината са селата Гигинци и Беренде. Ако искате да качите най-високия връх на Църна гора - Тумба, препоръчваме ви маршрута през прочутия Гигински манастир - място, което има повече от впечатляваща история. Наскоро ремонтираха пътя до манастира и вече стигането с кола по асфалт е много по-лесно.

За да качите връх Тумба от манастира, трябва да хванете първоначално кратък черен път, който се вие през китни полета, по който ще стигнете до седловината между връх Тумба и връх Китка. Точно от там се разкрива приказна гледка към долината на Струма, към планините Витоша и Люлин, Рила и Пирин, Конявска и Осогово. От манастира със спокоен ход до Тумба се достига за около час.

През декември раздаваме страхотни награди. За да спечелите, кликнете тук.