Да попаднеш в „Розовия град“ – второто име на Маракеш

Може би това не е дестинацията, която попада в списъка ви с планирани пътувания, но за сметка на това е една от интересните локации. Маракеш е марокански град. Известен е като „розовия град“ заради традиционно преобладаващия керемидено-розов цвят на старите и новите сгради.

Да, в Мароко всеки град има свой цвят, който се определя от краля. На Маракеш е отредено да бъде в розово. По-скоро - в пепел от рози. Градът е разделен на две части - Медина, основана преди 1000 години, и Вил Ньовил – френски колониален модернистичен проект от началото на XX век.

Ако отидеш в Маракеш, има някои места, които трябва да видиш отблизо.

Дворецът Бахия впечатлява със своята архитектура. Той е един от най-големите паметници на културното наследство на страната и един от основните туристически обекти в Мароко.
Построен е през 19-ти век. Заслужава си да се види.

Отидете на Джема ел-Фна - известен обществен площад в югозападната част на медината (Стария град) на Маракеш. Там животът кипи, особено следобед, когато площадът започва да се пълни с хора. Тук се изнасят представления от фокусници, акробати, жонгльори, разказвачи на приказки. Освен това привлича над един милион посетители годишно. През 2001 г. Джема ел-Фна е регистрирана като част от културно-историческото наследство на ЮНЕСКО.



Може да посетите и саадитските гробници. Основите на тези гробници датират от 16-ти век. Мястото става царски некропол през 1557 година, след погребението на първия саадитски принц.

Дворецът Ел Бади също е една от забележителностите, които имат своята история. Към днешна дата руините на двореца привличат много туристи, които идват да открият чрез него историята на града.

Градините – в Маракеш имате възможност да се разходите сред красиви градини и да си направите не една и две снимки, а цяла фотосесия. Една от градините е Мажорел. Това е ботаническа градина, която има около 300 вида растителност в почти един хектар и се води берберски музей на културата. Днес тази градина е един от най-посещаваните туристически обекти в Мароко с над 600 000 посетители. Друга много красива градина е – Агдалр. Градината Менара пък е голяма маслинова градина на около 45 минути пеша от площада Джама Ел-Фна в Маракеш. Това е много тихо и спокойно място, далеч от суматохата на големия град, идеално за разходки.

Кутубия е най-голямата джамия в Маракеш. Храмът е много стар. Мароканците се обръщат към него по 5 пъти на ден по време на призива за молитва. А туристите често пъти се ориентират в града, когато видят Кутубия. По време на молитва мароканците внезапно спират текущите си дейности, за да се обърнат към Кутубията и да се молят.

Маракеш е една пъстра палитра от цветове. Много цветове. Отиди и виж!