Обичам да пътешествам, да се срещам с нови хора, да опознавам различни култури, религии и нрави. Това ме зарежда със знания, енергия и оптимизъм. Може би пътуванията и разказите за тях са и основната причина, заради която преди години създадох блога си Spring Lady. Днес съм решила да ви отведа на едно далечно и много интересно пътешествие до супер колоритния Виетнам и по-конкретно Да Нанг, четвъртият по големина град в страната.
Ще започна от там, че нямах търпение да замина, въпреки че нямах никаква информация за страната, бита и културата на населението. Единствените две неща, които знаех за Да Нанг, бяха, че има плажове и че Golden Bridge, най-сниманото място в Инстаграм през 2018-та година се намира там. Но вътрешно бях сигурна, че това пътуване ще се превърне в прекрасно приключение за мен и ще имам мнооого поводи за вълнуващи разкази.

View post on Instagram
 


Дананг е разположен в централен Виетнам и с населението си от около 1 000 000 човека се нарежда като четвърти по големина град в страната с чисто ново, много приветливо и организирано летище. Да Нанг е едно от най-важните пристанища, град, който представлява перфектната комбинация от вековни пагоди, зелени национални паркове и най-красивите плажове на Виетнам. Въз основа на много съвременни сгради, може лесно да се мисли, че е в една от световните метрополиси, но това е специфично място с богата история.


Първото нещо, което ми направи впечатление е чистотата в града. Навсякъде е безкрайно чисто и подредено. Зеленината и архитектурата много ми напомниха на Тайланд, но за разлика от там по улиците в Дананг няма боклуци, прах и неприятни миризми. Навсякъде ухае на море и свежест. Именно заради това и градът е обявен за най-добрият за живеене във Виетнам. Освен това Да Нанг е не само най-чистият град във Виетнам, но и един от 20-те най-чисти в света. Според „Файненшъл Таймс” тук са осъществени най-успешните в цял Виетнам инвестиции в опазването на околната среда и в инфраструктурни обекти.


Хората са образовани, приветливи и сърдени. Доста от тях знаят английски, но имат проблем с произношенито и трудно им се разбира. Придвижват се предимно с моторчета и скутери, което първоначално ми създаде усещане за хаос, но след като прекарах няколко дни там, установих, че това е един вид организиран хаос, в който липсваха викове, нерви и катастрофи. Улиците и тротоарите в Да Нанг са широки, правени с размах, перспектива и вкус, както и цялото градско оформление.

View post on Instagram
 

A post shared by Blagomira Vasileva (@blagomira.springlady) on


Както ви казах малко по-горе, градът е популярен със своите плажове и мостове. Освен това е заобиколен с истинска огърлица от исторически перли под закрилата на ЮНЕСКО – бившата виетнамска столица Хюе, старинното средище на търговци и занаятчии Хой Ан, сърцето на древната индуистка култура Чампа – Ми Шон.


Плажната ивица се простира по пълната дължина на Да Нанг и достига чак до Хой Ан. Заради широките и дългите си плажове, градът съвсем заслужено е спечелил славата си на туристически Рай. Най-популярният плаж, обявен от списание Forbes като един от най-атрактивните плажове на планетата, е плажът My Khe - градски плаж с пътека и множество съоръжения, където посетителите могат да се насладят на гмуркане, ветроходство и каяк и други водни спортове или наемете шезлонг и се отпуснете в сянката под сламения парашут. От нея излизат пламъци и водни извори.

View post on Instagram
 

Най-приятни обаче са южните околия, където едни от най-известните хотелски вериги в света са посторили чисто нови и великолепни ризорти, снабдени с огромни басейни и частни плажове.

View post on Instagram
 

Температурите в началото на март варираха от 21-22 градуса вечерно време до 30 градуса през деня. Това, което ми направи силно впечатление беше липсата на досадната тропическа влага. Климатът там е много благоприятен и би се харесал на абсолютно всеки българин. Най-благоприятното време за почивка или екскурзия е в периода януари – май. А ако сте запалени сърфисти бихте моги да посетите Да Нанг през есента - от септември до декември, когато се образуват големи вълни и градът посреща хиляди фенове на този спорт.


Да Нанг е много прославен и с оригиналните си мостове. Набрал най-много популярност в последните 2 години е Golden Bridge, който се намира в Ba Na Hills, в покрайнините на града и бе обявен за „the most instagramable place in the world” през 2018-та година.

View post on Instagram
 

През 2009-та година е завършен Dragon Bridge, с дължина 570 метра, чиито стоманени арки представляват тяло на дракон, моделирано по скулптура от времето на династията Лайм. През нощта Dragon Bridge е осветяван от над 2500 светодиодни лампи. През него се вие огромен дракон, който умее да прави и шоу при специални случаи – всяка вечер точно в 21 часа, пръска от устата си вода или бълва огън. Най-ефектен е вечер, когато е осветяван в постоянно преливащи се и променящи се цветове – от жълто през зелено, синьо, червено и обратно. Ние се качихме на едно от корабчетата-ресторанти, с които местните хора развеждат турситите по реката и освен, че се насладих на нощен Да Нанг с красивите си мостове по течението на реката, хапнах и вкусна вечеря.


Нощният живот в Da Nang включва колоритни барове на покрива и оживени нощни клубове, повечето от които предлагат широк изглед към река Хан и Драконовия мост. За разлика от повечето градове във Виетнам, нощните места в Да Нанг често остават отворени до сутринта и предлагат впечатляваща гама от талантливи диджеи.