Автор
Ева Григорова

Делфи - или Пъпът на земята: Едно от най-мистичните места на планетата

Древните гърци често се консултирали с божествата си, за да вземат различни решения, като това дали да влязат във война или на кого да разкрият някои от своите тайни. Така в Гърция се появили множество оракули - места, на които говорят боговете.

Най-популярният от тях е този в Делфи, където се намира оракулът на бог Аполон.

Това за древните гърци бил центърът на земята, а посещението на мястото носи особена символика, тъй като тук са взети едни от най-важните решения в Древна Гърция.

View post on Instagram
 

Днес Делфи включва както археологически комплекс, така и модерен град, разположени на югозападния склон на планината Парнас.

Тук има храмове на богове, централен от които е този на Аполон, стадион, театър и съкровищници на гръцките полиси, които са съхранявали даровете за бога.

Според легендата, за да намери центъра на Вселената бог Зевс пуснал от двата противоположни края на света орли, които се срещнали именно над Делфи, а от тук идва и наименованието „Пъпът на Земята“.

View post on Instagram
 


Друга легенда твърди, че хълмът е бил охраняван от гигантска змия, наречена Питон, който е бил последовател на култа към Гая (Земята) от стотици години. След убийството на Питон, Аполон твърди, че Делфи е негово собствено светилище.

Впоследствие, между 11-ти и 9-ти век пр. Хр. До VIII в. пр. Хр., Делфи вече е международно известен с пророческите сили на Пития. А коя е Пития? Това всъщност е името давано на всички жрици в историята на Делфи.

View post on Instagram
 


Жрицата е била жена на възраст над петдесет години, живяла отделно от мъжа си и облечена в дрехи на девойка. Според Плутарх, който е служил като свещеник в Делфи, Пития вдишва леките въглеводородни газове, които излизат от бездната на порестата земя. Това наблюдение може да бъде потвърдено от съвременните геолози. След като изпада в транс и започва тихо да казва думи, които са неразбираеми за обикновените смъртни. Тези думи след това се тълкуват от свещениците на светилището на общ език и се предават на онези, които са ги поискали.

View post on Instagram
 


Плутарх твърди, че работата на жриците била доста трудна, тъй като сесиите с пророчества траели доста дълго и били изключително изтощителни. Той дори вярвал, че именно това намалявало продължителността на живота на жените, които влизали в ролята на жрици. Това обаче била изключително престижна професия по онова време.

Съвременният град Делфи се намира западно от археологическия обект и често се превръща в отправна точка за туристите за разглеждането на храма на Аполон.