Дивите мечки в Калифорния купонясват в планината, след като хората си тръгнаха

За човечеството карантината може да е истинско бедствие, но за дивите животни е повече от празник. Доказателство за това са черните мечки, обитаващи националния парк „Йосемити“ в Калифорния.

Според биолога Кейти Патрик, която е специализирана в областта на дивите животни и изучава мечките от парка от 2007 г. насам, в момента те са истински щастливи и се чувстват по-свободни от всякога. По нейни думи сега черните мечоци не се безпокоят да излязат дори на улицата и да се разхождат, защото липсата на хора наоколо ги кара да се чувстват много по-добре и по-защитени.

„Ако трябва да бъда откровена, според мен в момента мечките тук си правят парти“, споделя Кейти. Тя издава, че обикновено по това време на годината те са изключително потиснати и минават през труден период, тъй като потокът от хора е огромен и има коли навсякъде около парка. Само през изминалата година „Йосемити“ е бил посетен от над 4 млн. души.



Черните мечки в парка до момента наброяват между 300 и 500. Засега Кейти не е открила той да се увеличава, но е съвсем очевидно, че усещат необичайното за тази част от годината спокойствие, като излизат много по-често да се разходят, без да се крият.



Съвсем логично, някои потребители в мрежата се питат дали мечките някога са нападали посетители на парка. На този въпрос от управата на „Йосемити“ отговарят, че се е случвало хора да бъдат ухапани или одраскани, но причината за това е, че човекът се е приближил твърде много до тях и това е бил техният начин да се защитят.

Все още не е известно кога паркът ще бъде отворен отново за посетители, но едно е сигурно – това е най-хубавото време за черните мечки, които най-накрая се чувстват добре в собствения си дом.



Четете още: Пътешествие в долината на елена: Семейството, което промени уиски индустрията завинаги