Днес отбелязваме Свети Патрик - празникът, който кара света да засияе в зелено

17 март 2023 | 09:56
11856
2
снимки: Unsplash, instagram
2

Знаете ли, че днес отбелязваме деня на св. Патрик? Всяка година, на 17-и март, светът почита този ден, а в Ирландия той е национален празник. Дори се казва, че всеки е малко ирландец на 17-и март, защото това е датата, на която празнуваме не само делата на св. Патрик, но и цяла Ирландия. При това със зрелищен парад!

И да ви кажем, освен че всеки, който носи името Патрик е редно да почерпи, всъщност историята на празника е много, много интересна и си заслужава да я знаете. Най-малкото, за да изпъкнете в разговор пред някого...някъде.

Преди да ви разкажем нещо интересно, свързано с празнуването, както и малко любопитни за Ирландия, нека да видим кой е св. Патрик и какви са неговите велики дела:


Той е роден в края на IV в. в Римска Британия в семейството на дякон. Дядо му е бил свещеник в християнската църква. Бил е отведен в Иралндия, когато е едва на 16 г. и е превърнат в роб. Точното място, където е живял в плен, не е известно, говори се, че става дума за рафство Майо. Любопитна е легендата, според която той успял да изгони от Ирландия.Св. Патрик добил популярност със съновиденията си, твърдял че Господ говорел с него насън. И след като живял 6 години като затворник, той решил да избяга и да се върне във Великобритания, защото получил видение в сънищата, в което Господ му казал, че трябва да напусне Ирландия. И така св. Патрик извървява стотици киломитри и се прибира в родината си до следващия път, в който получава друга „насока“ от ангел, а именно да отиде отново в Ирландия, където има специална мисия – да бъде епископ и да покръсти местните. Този сън е причината той да се завърне в Ирландия през 432 г.

 

трилистни детелини

Твърди се, че св. Патрик използвал трилистна детелина, за да обясни Светата Троица. Заради това, тя се превръща в символ на празника. Той започнал усилено религиозно учение, което продължило цели 15 години. До края на дните си е отдаден на мисията си и успява да създаде манастири, църкви и училища. Св. Патрик умира на 17 март, 461 г.

А кога този ден се превръща в национален празник на Ирландия и кой всъщност пръв е създал традицията? Много преди ирландците да асоциират датата с ритуали, пиршества, които разбира се, включват много бира и ирландско уиски. Споменахме ли, че на този ден всички празнуващи се обличат в зелено и дори фонтанът пред Белия дом свети в този цвят? През 1848 г. няколко групи ирландци в Ню Йорк се обединяват, за да отпразнуват деня на св. Патрик, като правят един, мащабен, парад. Към днешна дата той е най-старият цивилен парад в света. Че кой не е чувал за Деня на Св. Патрик?


Парадът продължава часове наред всяка година, като в него се включват стотици хиляди души. Денят не се отбелязва единствено в Ню Йорк, но и в много други области на САЩ, макар и това да е празник на Ирландия.

Ден на Свети Патрик

Св. Патрик се чества също така в Япония, Южна Корея, Швейцария, о-в Монсерат, Нова Зеландия и Австралия.

А сега малко любопитни факти за Ирландия:

Там наистина няма змии! Но дали този факт се дължи на пребиваването на св. Патрик там, или просто никога не е имало, заради изолираното си положение, не знаем.

Ако искате да хапнете наистина хубава риба или просто апетитни морски деликатеси и в същото време да си направите екскурзия, ами сега е моментът и Дъблин е мястото, защото има изключително изгодни оферти за самолетни билети от порядъка на 30-40 евро от София. Но да наблегнем на факта, че столицата е известна със страхотния си асортимент на риба и морски дарове.

Дъблин, Ирландия

Живущите в Дъблин са най-бирените хора на света. След чехите. Там един ирландец консумира близо 131,1 литра пиво на ден.

Ако ви се случи да попаднете в пъб в Ирландия, за нищо на света не поръчвайте шотландско уиски. Това е нещо като неписан закон.

Знаете ли, че корабът с най-злощастната история в света, Титаник, е бил направен в Ирландия? Е, вече знаете.

Дъблин, Ирландия

И последен любопитен факт: Белият дом е бил създаден от ирландски архитект.

 

Още по темата

Коментари

2
  20 март 2023 | 23:38 отговор
 

ЕЛАТЕ ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАМЕ ЗАЕДНО С ФЕНТЪЗИ ИГРИТЕ В РАЗЛИЧНИ СПОРТОВЕ ПРОСТО МАХНЕТЕ СПЕЙСТОВЕТЕ, А И ДА СПЕЧЕЛЕТЕ НАГРАДИ И РЕАЛНА ВЪЗМОЖНОСТ ПРОСТО ДА СЕ СЪЗТЕЗАВАТЕ С ДРУГИ ХОРА С РЕАЛНИ СПОРТИ ИГРАЧИ И ТОВА МОЖЕ ДА ВИ ДОНЕСЕ ПАРИЧНА НАГРАДА ДОКАТО СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ КАТО СЕ ЗАБАВЛЯВАТЕ САМО ОНЛАЙН ПРОСТО МАХНЕТЕ РАЗСТОЯНИЕТО И ГО ВЪВЕДЕТЕ В ГУГЪЛ ТЪРСАЧКАТА БЕЗ ТЯХ ВЕЧЕ СЕМЕЙСТВО НА ДНЛ ФЕНТЪЗИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ Е ПОЧТИ 4900 ФЕНТЪЗИ ЛЮБИТЕЛИ! F A N T A S Y D N L N . F R E E . B G

 
1 Иванова
  17 март 2023 | 12:17 отговор
 

"Един ирландец консумира 131,1 литра пиво НА ДЕН!!!!!!!!!!!!!" Е,промени ми се мнението за ирландския народ!

 

Добави Коментар

Най-четени