Автор
Веселина Петрова

Докога ще отваряте и затваряте Гърция? Здравей, Черно море!

Гърция затвори своите сухопътни граници до 4 август, с изключение на ГКПП „Кулата – Промахон“. Целта е ясна - ограничаване на разпространението на COVID-19 в страната.

Забраната ограничава достъпа до страната по всички сухопътни връзки (автомобилни и ж.п. пътища) към и от Гърция. Изключение се прави за гръцки граждани, притежатели на разрешително за пребиваване в Гърция, лица, чието основно местоживеене е в Гърция, товарни камиони за превоз на стоки и влизането в страната на лица по изключително наложителни служебни/бизнес пътувания, което се доказва с подходящите документи, предаде Би Ти Ви.

През ГКПП „Кулата – Промахон“ се запазват досегашните изисквания за отрицателен PCR тест. През пункта е възможно и преминаването на туристи.
Влезлите в Гърция по неотложни причини и напуснали впоследствие страната, нямат право да влязат отново на територията на Гърция до изтичане на срока на забраната - 23.59 ч. на 04.08.2020 г.

Пътуващите към Гърция през сухопътна граница, независимо от тяхното гражданство, задължително преди пристигането им в Гърция попълват електронно форма за локализиране на пътници (Passenger Locator Form - PLF) на https://travel.gov.gr с данните им за контакт в страната, като се задължават да представят на граничния контролен пункт доказателство за попълнена PLF, която им се изпраща от системата автоматично по електронен път.


Всичко това затруднява изключително много туристите, коментират хора от бранша. Но изход няма. Всъщност, изходът е един – да се насладим на българските курорти.

Според различни информации родният бряг вече е доста пълен, дори билетите за автобуси в посока морето, станали кът. Плажовете се пълнят с хора, които не искат да пропуснат лятото. Много родни звезди също се отбелязаха от курортите ни, коментирайки че подкрепят българския туризъм.

Имаше и коментари от типа „ходете си на Гърция, че на нас да ни е спокойно и добре“.


Какво пък – дано това да е един добър рестарт за бизнеса у нас. И дано родните хотелиери и собственици на заведения да осъзнаят, че българите могат да бъдат добри гости, ако получат качествено и адекватно обслужване на адекватни цени.

Иначе – кусури си има навсякъде. Важното е лятото ни да е усмихнато и в добро настроение. И да сме живи и здрави. Другото все ще се нареди.

Хайде, вземайте банските, ще се видим край брега. Имаме си всичко, от което се нуждаем. И море, и плажове, макар и с подпорни стени, и студена бира, и готини жени. Животът не е само мрънкане и коронавирус. Пък гърците нека страдат за нас.