Древно племе в Индонезия изуми света с необичайния си външен вид. Днес повече хора вече знаят за него благодарение на геолога и хоби фотографа и Корчина Пасарибу, който е родом от индонезийския остров Ява, и се озовава при племето в средата на септември, тази година.

View post on Instagram
 

Изумен от хипнотичните електриково сини очи на местното население, той грабва фотоапарата и споделя фотосите на профила си в Инстаграм. Цветът на ирисите на тези хора е толкова наситено син, магнетичен и красив, че остава последователите на геолога в социалната мрежа поразени и омагьосани от уникалния им магически чар.

View post on Instagram
 

Към проучванията на островите в Индонезия геологът се включва за първи път миналата година. Тогава именно той попада на племето Бутунг и остава възхитен от синевата, бликаща в очите им.

View post on Instagram
 

По-късно Пасарибу ще сподели пред медиите, че жителите на племето с радост са застанали пред обектива на апарата му, проявявайки изключителен интерес към своите запечатани чрез него образи.

View post on Instagram
 

Причината за цвета обаче се оказва далеч по-прозаична и различна от предположението тези странни създания да са дошли от друг фантастичен свят например. Зад това синьо великолепие се крие рядко генетично заболяване, известно като синдром на Ваарденбург.

View post on Instagram
 


Наред с вълшебния цвят, който синдромът придава на очите обаче, той може да причини и редица неприятни последствия за организма - загуба на слуха, обезцветяване на косата, очите и кожата. Възможно е да се наблюдава и явлението хетерохромия, при което очите са в различни цветове.

View post on Instagram
 

Корчина заснема и няколко „тематични“ кадъра, касаещи темата за екологията и околната среда, в това число и пандемията от новия коронавирус.

View post on Instagram
 

Вероятността човек да бъде засегнат от този синдром е 1 на 42 000. А шансовете да се съберат няколко души с това заболяване в едно малко племе са нищожни.



Четете още: Момчето с кристалносините очи, което не се бои да бъде различно