Автор
Woman.bg

Древното племе, което иска да поддържа хармония във Вселената

Може би нямате представа колко интересни групи от хора обитават нашата планета. Някои от тях живеят на територията на Колумбия. Днес ще ви представим едно интересно племе индианци - Архуако.

Представителите му са по-изолирани от външния свят, но въпреки това е възможно да се посети тяхната духовна столица Набусимаке. Това е едно малко селце, намиращо се в закътана долина в планината.

Архуако са един от трите народа, чиито предци са били свързани с древната цивилизация Тайрона. Те са били покорени от испанците през 16-ти век, а оцелелите от тях се оттеглят в Сиера Невада де Санта Марта. Родината им е най-високата в света крайбрежна планинска верига, която обхваща климатичната екосистема в Колумбия, от крайбрежните влажни зони и екваториалните дъждовни гори до алпийските тундри и ледниковите върхове.

Обявена от ЮНЕСКО през 1979 г. като биосферен резерват на човека, планинската верига беше призната за най-незаменимата екосистема на Земята от списание „Science“ през 2013 г.

Трите общности там наброяват около 90 000 души. Те попадат в така наречената организация "Културно оцеляване", като всички там се наричат "стари братя" и се управляват от мамове.

През целия си живот мамовете се занимават с духовно обучение.

Мислите на нашите предци са вградени във всяка една скала и във всичко до което хората имат контакт. Те не могат да проумеят как „съвременният човек” не вярва, че Земята съзнателно преживява вредата, която ѝ нанасяме.

Заобиколени от почти непроходима джунгла, това население е живяло пет века в почти пълна изолация и неизвестност, като постоянно пази своята територия от външно нашествие. Въпреки тази изолация тези народи изпитват отговорност да поддържат хармонията в природата и Вселената от името на цялото човечество.

Преди три десетилетия местните жители на Сиера разбират, че свещените снежни шапки на Сиера Невада де Санта Марта се топят. Парамосите (високата савана) започват да пресъхват. Земноводните и пеперудите пък изчезват. През 1987 г., те са загрижени, че изменението на климата оказва влияние върху Космоса. Затова решават да създадат организацията „Indiana Gonawindúa Tayrona“, която да представлява мамовете на правителствено ниво.

От 1995-а насам различни общности на Aрхуако се организират в кооперации, за да произвеждат и продават кафе с цел износ. Но тъй като изменението на климата е предпоставка производството на кафе за по-студени и по-високи планински склонове, сега те работят и освен кафе са съсредоточили силите си да продават какао. Освен това те отглеждат и захарна тръстика, за да произвежда органична кафява захар за износ.