Автор
Антония Дамянова

Е, хубава работа: Италиански град забрани ходенето по бански

Ако възнамерявате скоро да отдъхвате на море в Италия, знайте, че там има град, в който разходката по бански ще ви излезе солено.

Масимо Копола, кметът на италианския курортен град Соренто в южната област Кампания, издаде указ, с който забранява публичното появяване по улиците на града не само по голи гърди, но и по бански, съобщи Il Giornale d'Italia.

Мярката се отнася както за жени, така и за мъже.



Указът е създаден с цел предотвратяване на "злоупотреби и поведение, което се възприема от повечето хора като противоречащо на разума и благоприличието".

„Установихме, че продължаването на подобни ситуации не само създава дискомфорт за местното население и туристите, но и служи като обективен индикатор за негативното възприемане на качеството на живот в нашата община, което има съответните последици за имиджа и привлекателността на града сред туристите“, каза Копола.

Нарушителите на забраната са заплашени от глоба от 25 до 500 евро. За такива по улиците на града ще дебнат полицаи.

В община Кампания вече са започнали дискусии относно правилото, въведено в Соренто.

Соренто е малък град в Южна Италия. До него се стига с влак или с кола от Неапол и Помпей. От полуостров Соренто се разкриват спиращи дъха гледки, Оттам може да се видят неаполския залив, Везувий и остров Капри.

С ферибот или корабче може да стигнете до Неапол, Амалфи, Позитано, Исчия или остров Капри. На скалите над морето в Соренто се издигат скъпи и луксозни хотели, кв които са отсядали знаменитости като Енрико Карузо ии Лучано Павароти.

Соренто е популярен с цитрусовите си плодове, с великолепното си вино, с ядките, дъхавите си маслини и дърворезба.

Особена гордост на местното население е производството на лимончело – традиционно италианско леко алкохолно питие.

Древното име на града е Сурентум и идва от "сирени". Легендата разказва, че тук Одисей и придружителите му са били объркани от песните на сирените.

Четете още: Как се спи в къмпинг за шведски тройки?