За четвърти пореден път датската столица Копенхаген печели първенството в класацията на британското списание Monocle - за най-добър град на живеене, според качество на живота в него.

Цюрих, Хелзинки, Стокхолм и Токио са в петицата.

View post on Instagram
 

„Копенхаген е един от градовете, в които има реална възможност за добро качество на живот", казва Андрю Тък, главен редактор на Monocle, цитиран от Ройтерс.

А в "качеството на живот" влиза по-чистата околна среда, добрите градски инвестиции, инфраструктурата, зеленината, удобстовото за гражданите.

View post on Instagram
 

При класирането тази година е било обърнато внимание на неща като добра икономика, защита на хората и културна среда. Както и върху жилищната политика на местната власт.

Копенхаген е един от най-скъпите, но и най-подредени градове в Европа. Столица е на Дания – най-малката скандинавска държава. Разположен е на остров Зеланд и частично – на Амагер, в непосредствена близост до Малмьо, Швеция.

Ако сте тръгнали към Копенхаген, задължително вижте Конгенс Нюторв – новия кралски площад, търговската улица Стрьогет, която ще ви отведе до паметника на Ханс Кристиян Андерсен, гарата и Тиволи.

Паркът Тиволи ще ви накара да се влюбите в неговите градини, езера, атракции и богата културна програма. Струва си да видите и двореца "Кристиансбор" – сега дом на парламента, Върховния съд и правителството. Отворени за посещение са приемните, кралските конюшни и кухнята. В арсенала може да се видят оръжия и карети. Има и луксозен ресторант.