Автор
Благомира Василева

Ето кой е най-красивият град в Тайланд

Ако търсите бели фини плажове и тюркоазени води, в които лъкатушат пъстри лодки, няма да ги намерите в Чианг Май. Градът е другото лице на Тайланд и определено заслужава да се види. Там може да избягате от лудницата и шума на Банкок и Пукет, за да се насладите на един приятен и автентичен Тайланд. По улиците на Чианг Май няма да видите характерните за Банкок малолетни платени момичета, нито пък „тунинговани“ травестити.



Чианг Май е най-големият град в Северен Тайланд и втори по големина след Банкок. Намира се на около 700 км разстояние от столицата. До него се стига много лесно с директен полет само с едно кратко двучасово прекачване в Доха. Чианг Май лежи на брега на река Пинг в подножието на Хималаите.

Цялата област е покрита с джунгли, а това, което прави впечатление в самия град, е че навсякъде е много зелено.
Климатът е много по-приятен от този в южната част на страната, защото влажността на въздуха е доста по-ниска.

Най-горещият период е март-април, когато температурите варират от 25 до 35 градуса. Предимството да отидете точно в този период е, че той съвпада с лятната ваканция на учениците и трафикът по улиците е много приятен. Липсват всякакви задръствания и навалици от хора.



Храмовете


В Чианг Май и околността са запазени повече от 100 будистки храма, кой от кой по-красиви, златни, пищни и впечатляващи. Най-забележителният от тях Doi Suthep е разположен на около 15 км от града. До него се стига с кола/автобус, а след това пеша по колоритно стълбище, наброяващо 300 стъпала, където малки дечица се снимат с туристите срещу дребни стотинки.

View post on Instagram
 

Храмът, който е кацнал на хълм, е изключително колоритен и красив, заобиколен от тропически растения и цветя.

View post on Instagram
 

Зздължителна спирка в Чианг Май е и впечатляващият с типичната си за района златна архитектура - Viharn Lai Kham.




Уот Рон Хун, по-известен като Белия храм, е само на час от Чианг Май и е забележителност, която не оставя никой посетител безразличен. Невероятно красив и неповторим, Белият храм е сякаш излязъл от приказката за Замръзналото кралство.

В първият момент, когато зърнах величествената постройка, буквално онемях и се вцепених. Стоях и го съзерцавах в продължение на няколко минути, без да мога да промълвя нито дума. Посещението за туристи е безплатно, а усещането от контакта с неземно красивия храм не може да бъде развалено дори и от тълпите китайци, които прииждат на талази във всяка минута.


Авторът на това произведение е искал да създаде най-красивия храм, който да привлича посетители от цял свят, както Тадж Махал. Величествената постройка е с коренно различна архитектура от всички останали храмове в Тайланд, сякаш е нереална и излязла от приказките.





Нощният пазар

Една от най-големите атракции на Чианг Май е Нощният пазар. Типичен за тези географски ширини, пазарът отваря към 19 часа и приключва около 22.30 – 23.00 часа. Организиран е от стотици сергии, простиращи се по дължината на няколко улици, в които видях буквално от пиле – мляко. Сувенири, шалове, дрехи, статуетки, подправки, прясно сготвена храна, крокодилско месо, скорпион на шиш, омлет с морски дарове …

Тук е и моментът да забравите всякакви хигиенни предразсъдъци, защото уличната храна е много прясна и вкусна. Често е много подправена и люта и може да изненада западния вкус.

Храната

Храната в Чианг Май е много разнообразна, екзотична, прясна и вкусна, но често е много силно подправена и люта, което може да изненада неприятно западния вкус.

Няма скакалци, хлебарки и прочие, напротив, предлагат се добре приготвени риби, скариди, всякакви морски дарове, пиле, зеленчуци, много вкусни супи и десерти.

Препоръчвам да завършите обяда или вечерята си с традиционния за Чианг Май плодов десерт – манго с лепкав ориз.

За още красиви снимки и разкази за различни дестинации, можете да ме последвате в Instagram.