Автор
Весела Георгиева

Ето коя е най-красивата и атрактивна екопътека у нас

Януари е, но по нищо не личи. Използвайте последния почивен ден, за да се поразтъпчете и да освободите тялото от натрупаните по празниците калории. Планината през тези дни бе невероятно място за разходка. Без сняг, сравнително сухо. И все пак бъдете внимателни. Носете си зареден телефон, топла дреха и дъждобран. За всеки случай.

Дяволската пътека съчетава в себе си красива природа и предизвикателство към всеки, дръзнал да тръгне по нея.

Най-удобен е достъпът откъм село Борино - от изградения Музей на катрана в местността Чатака - на 5 км югоизточно от с. Борино има паркинг, от който може да се тръгне в южна посока по маркирана пътека.

След 1,2 км (20-25 минути) се пресича река Чатак дере и се навлиза във вековна гора. От дървения мост до скалният феномен "Дяволски мост" са 1300 метра (15-20 минути). Върви се по маркирана и обезопасена пътека. Покрай пътеката има дървени беседки и заслони за почивка.



Дяволският мост представлява скална арка, издълбавана в продължение на милиони години от водите на река Чатак дере. Височината му е 18 м до нивото на водата. От моста могат да се видят участъци от страховитото ждрело на река Чатак дере. На 30-ина метра след моста, по течението на реката, се стига до дървена беседка. Ако продължите по маршрута след около половин час ще стигнете до красивата гледка на "Скритите водопади".

По пътеката има и чешма.



Най-високата точка на трасето е 1356 м, а най-ниската 945 м, с наклони от 20-40 градуса, а при скалните венци наклонът е над 70 градуса.

Високоатрактивната пътека е реализирана в два кръга - "Малък кръг" и "Голям кръг", като дължината на Малкият кръг е 3,8 км, а на Големият кръг -10,2 км., като и двата са свързани и имат една обща изходна точка — Южната стартова точка.

За улеснения на посетителите са изградени два паркинга на изходните точки, информационни кабини, няколко чешми в нестандартен архитектурен стил, обзорни площадки с изгледи към скалните венци и отвесната скала на вр.Ушите /Орлово око/- 1502 метра, заслони с типична родопска архитектура, множество платформи и дървени мостове.

Най-атрактивната част е преминаването под естествения скален Дяволски мост (Шейтан кьопрю) и през стеснения ждреловиден участък.

Може и да не стигнете докрай. Но все пак имате една идея, която да предложите на семейството и приятелите. Направете си сандвичи, вземете термос с чай и тръгвайте. Ходенето е здраве.