Автор
Woman.bg

Факти за най-високата сграда в света – Бурж Халифа

Бурж Халифа е тържество на човешките инженерни и платежни възможности. Многоетажната сградата бе довършена по време на имотния бум в Обединените арабски емирства, няколко седмици преди финансовия срив в Дубай.

Едни от най-високо разположените офиси в света останаха празни. Хотелската част на най-високата сграда в света, построена през 2010 г., постоянно е пълна. В нея си резервират стаи заможни гости от богатия на петрол район на Персийския залив.

Две трети от офис пространствата в популярната сграда, символ на Дубай, обаче така и не са били запълнени, сочи репортаж на BBC. 20 етажа от нея са необитаеми.

Ескперти от индустрията обаче сочат, че цената на наемите е непосилно и нелогично висока. Тя е два пъти по-скъпа от тази на офис имоти, разположени на 50 метра от небостъргача.

Освен това особеният, уникален дизайн на помещенията в издължената сграда означава, че офис пространството е специфично и ограничено. На големите компании се налага да наемат няколко етажа.

Със своите 828 м Бурж Халифа в момента е най-високата сграда в света. Но дубайският небостъргач с какво още да ви смае. Вижте 10 от най-удивителните факти за Кулата на Халифа:

- За да още по-футуристично впечатление Бурж Халифа има не обикновени, а двуетажни асансьори. Те са и най-бързите в света, като се има предвид, че имат най-голямо разстояние за изминаване. Всеки от 57-те асансьора в сградата може да се движи с 18 м/с (близо 65 км/ч).



- Името на небостъргача е сменено в последния момент. По време на строежа и последните дни преди официалното откриване целият свят очаква представянето на кулата Бурж Дубай. Оказва се обаче, че Дубай е натрупал няколко милиарда долара дългове и се обръща за помощ към съседа си Абу Даби. Това води до смяна на името на Бурж Халифа - на президента на Обединените арабски емирства шейх Халифа бин Зайед ал Нахаян.

- В кулата има автомат за злато. Ако се качите на наблюдателната площадка на който и да е друг небостъргач по света, ще можете да си купите за сувенир тениска, магнит за хладилник или керамична фигурка. На Бурж Халифа обаче освен всичко това има и автомат за злато. Срещу няколко банкноти кеш можете да се сдобиете със златна монета или миниатюрно златно кюлче.



- Тук се намира най-високо разположения ресторант в света. Казва се At.mosphere и си има собствен асансьор, за да не се тъпчете заедно с туристите.

- Сградата се люлее с отклонение 1,50 метра в горната си част. Като се има предвид, че е построена върху песъчлива основа и я веят често доста бурни пустинни ветрове, това отклонение е удивително малко и почти не се забелязва.



- За да бъдат измити всички прозорци, са нужни около четири месеца. И това само ако едновременно работят 36 чистачи и цялата апаратура. Самопочистващата система за 24 348-те прозореца струва над 8 милиона долара.

- На най-престижния адрес има и 900 жилищни апартамента. При това не са толкова скъпи, колкото си мислите – само няколко месеца след откриването на кулата цените им падат с 40% заради твърде голямото предлагане и намалялото търсене. Най-високият апартамент е на 109-ия етаж.



- Въпреки че беше открита скоро (2010 г.) Бурж Халифа вече е използвана за площадка за скачане от един самоубиец, който се хвърля от 147-ия етаж през май 2011 г. Два месеца по-рано французинът Ален Робер, известен като френският Спайдърмен, се изкатерва по външната част на кулата.

- Бурж Халифа става причина за масови безредици на строителните работници, които участват в издигането й. Отношението към строителите емигранти в Дубай се наблюдава внимателно от много време заради случаи на ниско заплащане, лоши условия и конфискуване на паспорти. През 2006 г. около 2500 работници се разбунтуват и причиняват щети за около 1 милион долара върху строителната площадка на кулата.



- На 158-ия етаж на Бурж Халифа се намира най-високата джамия в света.




По-високи, по-главозамайващи, по-конкурентни, но не е задължително да са и по-красиви. Така може да се опише тенденцията в строителството на небостъргачи.

От кулите, които предстои да бъдат завършени през следващите години, може да ви се завие свят още сега.

Три проекта си съперничат за възможността първи да засенчат дубайската кула Бурж Халифа.

Sky City Tower - 838 метра

Най-вероятно това ще е следващият най-висок небостъргач, който ще се появи на земята (или може би е по-правилно в небето). Кулата се очаква да бъде завършена през януари 2013 г. в столицата на китайската провинция Хунан Чангса.

Kingdom Tower - 1 000 метра

По първоначални планове Kingdom Tower в Джеда, Саудитска Арабия, трябва да достигне 1.6 км височина, което щеше да я направи не само най-високата сграда в света, но и първата сграда с височина една миля. Строителите обаче бяха принудени да се откажат от високата си цел заради нестабилността на терена и се спряха на 1000 м. Завършването на кулата е предвидено за 2018 г. Тя ще има 59 асансьора със скорост 10 м/сек (35 км/ч). Нейни архитекти са Гордън Гил и Адриан Смит.

Azerbaïdjan Tower - 1 050 метра

Достойната за фараон кула в Азербайджан ще бъде построена от Avesta Consern и ще разполага със 189 етажа. Тя е част от амбициозен проект, който включва още изграждането на повече от 40 изкуствени острови в Каспийско море, на площ повече от 200 хектара. Строителството на кулата е предвидено да започне през 2015 г. и да завърши през 2019 г. Самият комплекс трябва да бъде готов през 2022 г.