Автор
Woman.bg

Греяно вино и много настроение: Топ 5 на коледните базари в Европа

Коледата вече чука на вратата. Ако искате да се потопите в празничната магия, непременно трябва да отскочите до едни от най-приказните коледни базари в Европа. Премигващи цветни светлини, многобройни тематични работилници и малки магазинчета ще ви накарат да се върнете в детството. Тази магическа атмосфера, съхраняваща жив коледния дух, ви очаква из пленителните коледни базари на Стария континент.

Виена

През 1298 г. във Виена за първи път се заражда първообраза на днешното коледно събитие. Наричали го „декемврийски пазар“. Традиционно той е разположен на площада пред кметството. Приятен аромат на току-що изпечени коледни сладки гали небцето. Потопите ли се в атмосферата, ще можете да се насладите на изкусителните захаросани плодове и коледни лакомства. Освен сладките изкушения, сред забележителните акценти на коледния базар се нареждат братвурстовете и горещото греяно вино. Партерният етаж на кметството отваря врати за любопитните малчугани, които могат да изработят сами коледни бисквитки или ръчно направени свещи.



Залцбург

Коледният базар в Залцбург датира още от 1491 г. и се провежда на площада пред градската катедрала. Тук посетителите могат да се насладят на разнообразна социална и културна програма. Изложба на коледни ясли, вълнуващи шествия с маски и костюми, както и оригинални народни песни и танци са неизменна част от базара. Все пак Залцбург е родното място на най-красивата коледна песен – „Тиха нощ, свята нощ“.



Талин

С всяка година коледният пазар в Талин набира все повече популярност сред туристите. Според класацията на онлайн изданието на „Таймс“ коледният базар в Талин е най-добрият в Европа. Десетки сергии, сгушени около огромното коледно дърво на площада пред кметството, изкушават посетителите изящно ръчно изработени сувенири. Тук храната е изключителна – топла супи, колбаси, кисело зеле, марципан, ядки, коледни бисквити. Всичко това обилно полято с огромно количество греяно вино.



Дрезден

Ако искате да видите най-високата коледна пирамида в света (въртележка с височина 14 метра), непременно трябва да посетите коледния базар в Дрезден. Градът може да се похвали с най-стария коледен базар в Германия, който води началото си още от 1434 г. Освен това коледният базар в Дрезден се прославя с предшественика на традиционния коледен сладкиш щолен– дрезденския щрицел. Всяка година в Дрезден приготвят 4-тонен щрицел, който пристига в центъра на града с празнична процесия. Гигантският сладкиш се разрязва със специален двуметров нож и се продава на порции. Базарът е разположен на централния бароков площад Алтмаркт.



Прага

Преборете студа на чешката столица с греяно вино, коледни сладкиши и сгряващи душата приказни базари. Коледните сергии в Прага са разположени на няколко места. Най-любим на туристите е базарът в Стария град, зaoбикoлeн oт бapoкoви cгpaди, където се издига и коледната елха. Китните магазинчета предлагат изящни cyвeниpи oт чeшки кpиcтaл. Тук може да се потопите в истинската коледна атмосфера, в която може да усетите дъха на канела и да опитате от отличното греяно вино, горещата медовина и сочната грилована шунка.