Хайде наистина да го направим - на море в България вместо в Гърция

Вече е ясно - от 1 юли, тази година, започва летният сезон по Българското Черноморие. Пандемия - непандемия, туристическият бизнес започва да се поизтупва от прахоляка на карантината и трескаво да се подготвя за посрещането на първите си гости това лято.

Междувременно препоръките и уверенията на министъра на туризма Николина Ангелкова да заложим на родна земя звучат повече от убедително. Не е лошо да им обърнем внимание и, белким, наистина погледнем на българското крайбрежие с едно по-добро око.


И така, ето няколко основателни причини да изберем родното Черноморие за почивката си това лято вместо Гърция или Турция:

1. Да започнем с това, че ако пътувате след 13-ти май извън граница, пък било то и само за два дни, ще е необходима 14-дневна карантина, когато се завърнете в страната. Не искате да ви "оковат" зад четирите стени на дома ви, след като сте събирали тен на свобода, под палещото слънце на някое кокетно и екзотично градче извън страната. Такива си имаме предостатъчно и у нас. Калдъръмените улички на стария Созопол или Несебър предлагат не по-малка радост за сетивата от тези на Кавала или Кушадасъ.

2. Второ, плажовете у нас ще ни посрещат при много по-ниски цени на шезлонгите и чадърите, като според увещанията на Ангелкова отстъпката може да надмине дори повече от 50%. Найс, а! Е, още по-хубаво щеше да е, ако бяха безплатни, както обещаваха уж малко по-рано.

3. Трето, ясно е, че ситуацията е динамична и ако днес са ни казали, че извънредното положение е към своя край, утре или, не дай си Боже, след няколко седмици, докато сладко се плицикате в топлите води на Санторини, вземат, че затворят границите. Не ви се чака седмици, докато пуснат полет до родината, нали?

4. Не са за подценяване и предпазните мерки, към които хотелиерите са задължени да се придържат това лято - носене на маски, поставяне на шезлонги и маси на дистанция от 1,5 м, както и стриктна дезинфекция на стаите и общите помещения на сградите, посрещащи туристите.


5. Природата ни е божествена. Пета доста разумна причина да се потопите в нашенските си морски вълнички. Ако на всичкото отгоре сте и почитатели на къмпинг лагеруването и предпочитате почивка по-скоро сред природата, без за държите на удобствата в хотели, Българското Черноморие е вашето място. Градина, Златната рибка, Нестинарка, са само малка част от богатия избор на къмпинги, които морето ни щедро предлага.

6. Сега, да не подценяваме и факта, че ако искат добра печалба, хотелите и къщите за гости ще се постараят да привлекат и повече посетители, разбира се. След пандемията уплахата от зараза едва ли толкова бързо ще се стопи, така че сега е моментът по-находчивите у нас да посвалят някоя и друга цифра от и без това високите си ценови оферти. Ако пък и повишат качеството на услугите си, ашколсум. Адмирации де!

Я се сетете какво решение взеха сицилианците например. Ще привличат туристи, като плащат нощувки и 50% от авиобилетите. Не стига това, ами и ще осигуряват и безплатен достъп на летовниците за посещение на музеи и археологически обекти. Такова нещо в България и на сън не може да се случи, ама, нейсе, вяра да има, че и българският туризъм може да се поучи от прийомите на големите в бранша, които вместо да строят по курортите си, свалят цени и привличат туристи с гледки и природа.


И за по-оптимистичен финал, да не забравяме, че България си остава страната с едни от най-красивите и меки пясъчни ивици, а също и с най-магнетичните природни забележителности по целия свят! Поне тях да опазим!

*Раздаваме супер подаръци! Спечели комплект за красива коса, като харесаш нашата Инстаграм страница. Виж как да участваш тук: