И плажът на Созопол с най-високото "синьо" признание в световния туризъм

И централният плаж на Созопол се нареди сред лидерите с кристална морска вода и най-чист пясък по света. За първи път плажът се сдоби с най-високото "синьо" признание в туризма и световен еко-етикет "Син флаг".

Плажът е покрил 30 критерия в четири категории

За да заслужи приза, плажът е успял да изпълни перфектно 30 критерия в четири категории, свързани с безопасността на плажуващите, с качеството на морската вода, удабоствата, екологичната информация и екологичното образование. Сред критериите е включена и цялостната услуга, която се предлага.

Българските плажове и пристанища със Син флаг

Созопол - Централен не е единственият плаж у нас, който ще развява Син флаг това лято. Според Международното жури на Програма „Син флаг“ сред най-добрите в света плажове и яхтени пристанища за 2020-та се нареждат и плажовете Аркутино, Дюни - Юг, Дюни, Созопол - Харманите, Поморие - Изток, Несебър - Юг, Слънчев бряг - Юг, Слънчев бряг - Централен, Слънчев бряг - Север, Свети Влас - Нов, Слънчев ден, Златни пясъци, Албена, Бялата Лагуна и единственото отличено яхтено пристанище - марина "Диневи".

В това 2020 година българското семейство на Син флаг се увеличава с три нови плажа – Аркутино, Дюни-Юг и Созопол - Централен.

Само за сведение - 4500 плажове, яхтени пристанища и туристически кораби в Северното полукълбо са кандидатствали за Син флаг за сезон 2020.

Наградата "Син флаг"

Наградата "Син флаг" е най-утвърденият еко-етикет и стандарт в туризма с над 30-годишна история, с която са удостоени най-добрите световни 4 500 плажове, яхтени пристанища и туристически плавателни съдове, сред които и тези на изявени български курорти. Благодарение на Българско Движение "Син флаг" сини флагове се веят по българските плажове от 1995 г. насам.

Четете още: 21 въпроса, които трябва да си зададете, преди да отидете на море в България