Лятото е към края си, но това не е повод за тъга, защото на хоризонта се задава така любимата есен.

И преди върху лицата ви да се появи гримаса на недоволство, бързаме да ви напомним, че именно идните месеци са най-красивото и наситено с щастливи моменти време от годината.

Есента е онзи вълшебен период, когато сивата градска действителност придобива цвят, обагрена от златисти листа, съботите пък се превръщат във време за срещи с любима дружка на по чаша топъл чай, а така стилните топли и обемни пуловери отново излизат от гардероба, за да ни сгреят по пътя към офиса.

Есента е всичко това и още много.
Есента е емоция, есента е време за нас с чаша вкусно капучино и интересна книга в дъждовния неделен следобед, есента е шопинг по магазините в търсене на нови модни находки.



Есента е пътуване.

Да, едва ли има друг сезон, по-подходящ за пътешествие от нея. Градусите вече не са така високи и времето е идеално, за да можете спокойно да се насладите на атмосферата на избраната от вас дестинация и на забележителностите, които тя крие.

Затова палете колата и посветете следващите уикенди на мисията да опознаете родината и да посетите всички онези приказни кътчета, за които само сте слушали.

А накъде точно да се отправите, може да видите в следващите редове:

Язовир Пчелина и 600-годишният параклис

Това е дестинация, идеална за еднодневна екскурзия. Язовир Пчелина се намира в Югозападна България, между селата Ковачевци, Радибош и Лобош.

Чували сте за язовира? А знаете ли, че на негово място преди десетилетия е имало село на име Пчелинци, останките от което днес лежат на дъното на водоема? През 70-те години на миналия век се взима решение населеното място да бъде превърнато в язовир, като къщите са разрушени, а жителите са преселени в съседни села.

Това е честа практика през онези години и има още редица язовири, създадени така. Но това е единственият, който може да се похвали с църква от XIV век. Тя гордо стои на един скален връх, сякаш кацнала върху него, и буди възхищение не само с годините си на създаване, но и с уникалната си архитектура.

Село Нисово и скалните манастири

Село Нисово е живописна дестинация, която си заслужава да посетите още този уикенд.

То се намира на около 30 километра от Русе и пленява с приказна природа, която ще ви помогне да се отърсите от забързаното ежедневие и да прочистите ума си.

Този красив район, представляващ рай откъснат от урбанизацията и недокоснат от човешката ръка, впечатлява и със скални манастири на повече от 10 столетия. Сред месните се носи легенда, че под тях лежат костите на българи, покосени от чума.

Орлово око

Това е наблюдателна площадка в Западните Родопи, разкриваща гледка, пред която няма как да останете равнодушни.

Когато стъпите на платформата, ще усетите не само възторг от заобикалящия ви пейзаж, сякаш излязъл от картичка, но и прилив на адреналин, дължащ се на факта, че под краката ви се намира огромна бездна.

От платформата се разкрива не само величието на Родопите, Пирин и Рила, но и красотата на Буйновското ждрело, село Борино, Чала и село Ягодина.

Из Искърското дефиле


Да се отправите на пътуване по шосето, виещо се в унисон с реката в дефилето на Искър, е изживяване, което трябва да изпитате поне веднъж в живота си. Природата в тази част на България е прелестна и дива, а между красивите пейзажи са се скрили забележителности като манастир, екопътеки и водопад, които ви приканват да отбиете от пътя и да ги посетите.

И след като споменахме пътуване с кола, няма как да пропуснем факта, че септември е идеален не само за пътешествия, но е и перфектното време да смените гумите на автомобила си.

За да бъдат екскурзиите ви през задаващите се есенно-зимни месеци безопасни, а и защото през целия настоящ месец най-големият вносител на автомобилни гуми у нас – Диана, предлага 35% отстъпка от цената на леките гуми и 25% от сумата за монтажа им.

Свикнали сме да отлагаме ангажименти като този, но ако не оставите днешната работа за утре, не само няма да позволите на лошото време да ви хване неподготвени и да провали пътуването ви, но и ще спестите пари.