Всички с нетърпение очакваме отпуските. Но често радостното предчувствие се помрачава от факта, че една хубава почивка струва доста пари.

Всеки решава този проблем различно. Някои ползват промоционални оферти, други пък отиват на почивка в “мъртвия сезон” на курортите. Има обаче и други начини да намалите разходите си. Предлагаме ви няколко малки хитрости, които ще ви помогнат да съкратите значително харчовете си за почивка – т.е. да се върнете вкъщи с повече ярки впечатления и купени дрехи и сувенири.

1. Почивайте в “мъртвия сезон”


Основното правило на икономичната почивка е да не посещавате места, които точно в този отрязък от времето са особено популярни. Например при почивка в Истанбул, Барселона или Атина през зимата ще натрупате не по-малко приятни емоции и незабравими впечатления, но при това ще спестите от 15 до 30 % от общата стойност на почивката.

2. Ползвайте намаления!

След като определите маршрута си, потърсете си подходящ хотел. Системите за онлайн-резервации винаги предлагат доста прилични сезонни намаления и ексклузивни промоции.



3. Пътешествайте самостоятелно

За да не плащате луди пари на туристически агенции, организирайте сами пътуването си. Така ще спестите и от цените за настаняване, тъй като в сайтовете на хотелите цените често са много по-ниски. Първо изберете надежден сайт за интернет-резервации, а после и хотел, който да ви устройва като местоположение, цени, условия и др.

4. Спестете от самолетни билети

Авиационните компании често провеждат специални акции и разпродажби на самолетни билети. Ако планирате пътуването си няколко месеца по-рано, можете да си вземете билет на намалена цена. В някои компании има и система на трупане на кредити, която може да ви спести доста пари. Проверявайте редовно сайтовете на компаниите, които летят до избраното от вас място и най-вероятно ще попаднете на оферта за намаление.

5. Не ползвайте скъпи туристически агенции

Организирайте сами пътуването си потърсете малка местна туристическа агенция, вместо да търсите най-големите туроператори в София. Така почивката най-вероятно ще ви излезе два пъти по-евтино. Единствен недостатък на това решение е, че местните гидове най-вероятно няма да владеят родния ви език и ще говорят на английски. Ако имате шофьорска книжка, вземете кола под наем и книга-пътеводител и се заемете сами да проучите околностите. Ако не сте вързани за определено място и зададена програма, ще ви бъде много по-приятно.



6. Взимайте си карта за градския транспорт

Много известни туристически градове като Париж, Рим, Виена, Мадрид и Амстердам са достатъчно компактни. Можете да се разходите по центъра пеша, без да ползвате градски транспорт, особено ако планирате предварително маршрута си. Ако обаче все пак смятате да ползвате градски транспорт, купете си карта, която да важи няколко дни. В Париж например на гостите, посещаващи града за кратък срок (3-5 дни) с цел туризъм се предлага специална карта Paris Visite, включваща намаление не само за градския транспорт, но и за различните музеи. В Швейцария общата карта Swiss Pass върви в комплект със Swiss Family Card – семейна карта, която дава правото на безплатно возене в градския транспорт на деца до 16 години. В Прага можете да купите карта за цялата градска мрежа (и дори за влаковете, отиващи до покрайнините), която да важи 1-3 дни.

7. Посещавайте малки мести ресторанти

Не допускайте основната грешка на повечето туристи – да посещавате кафенета и ресторанти, разположени на централните туристически улици. Цените там са значително по-високи от тези в малките семейни ресторанти. Свийте от главната улица и минете една-две пресечки – непременно ще намерите уютно заведение с приветлив персонал, вкусни домашни ястия и ниски цени. Например тракториите в Рим (малките семейни ресторанти) са с прост и уютен интериор, но по качество на храната не отстъпват и на най-популярните ресторанти. В много европейски кафенета местата на бара са по-евтини от тези на маса. В менюто търсете “Ястието на деня”, цената му може да е два пъти по-ниска, а вкусът му да е великолепен. Пийте местни вина – те почти винаги са по-добри от вносните и при това са значително по-евтини.

Други начини за икономия:



* вземете си нагревател и голяма чаша. Чаят и кафето в курортните комплекси струват по 5-7 евро – за еднократни пакетчета и вряла вода. За почивка на ски-курорт можете да си вземете термос, в който винаги да имате горещ чай или кафе.

* в много курорти питейната вода е много скъпа, затова още с пристигането си си купете от обикновен магазин петлитрова бутилка минерална вода. Сипвайте си от нея в по-малка бутилка всеки път, когато отивате на плажа.

* алкохолът и особено концентратите също са скъпи, така че е препоръчително да си ги купите в безмитните магазини. В хотелите с “всичко включено” алкохолните напитки обикновено са с ниско качество, а в местните магазини алкохолът струва по-скъпо, отколкото на летището.

* не пазарувайте храни на главните туристически улици или точно до хотела, в който сте отседнали. Посетете местния пазар, цените там ще са доста по-ниски. Същото се отнася и за сувенирите.

* в ресторанта никога не се срамувайте да проверите внимателно сметката за неточности – в чужбина това се смята за напълно нормално.