Автор
Woman.bg

Индонезия - за магията на Азия и една лична история за комодските варани

Казват, че пътешествията са единтсвеният начин да усещаме още по-силно радостта от живота. Затова днес ще ви заведем в едни от най-красивите острови на планетата в Индонезия. Там се намира Националният парк Комодо. Властите в Джакарта отмениха плановете си да забранят достъпа до острова за туристи от 2020 година. В замяна на това ще бъде ограничен само броя на посетителите, които искат да видят отблизо дома на най-големите гущери в света - комодските варани, които са застрашен вид.


До крайната мярка за спиране на достъпа на хора щеше да се стигне след като стана ясно, че бракониери отвличат влечугите и ги продават на черния пазар за по 50 хиляди австралийски долара. За радост на туристите от цял свят, които идват, за да видят отблизо гигантското влечуго, засега мярката е отменена.

Авторката с Н.Пр. Сри Астари Расджид, домакин на българските медийни представители


Най-големият гущер в света достига 3-4 метра и тегло над 100 килограма. Развива до 20 километра в час и е отличен плувец. Той е хищник и то от най-свирепите. Изключително силен, с остри нокти, здрава опашка и захват. Елените и дивите прасета са любимият деликатес на световноизвестните комодски гущери. Нападат дори биволи, диви коне, а понякога и хората!


Водачът в Националния парк Агустинус Геонг, който от 26 години развежда туристите, ни разказва повече за тях: „Имат три очи! Лявото и дясното виждат през цялото време, а третото е горе на главата, като функцията му е да има изглед навсякъде, като панорама. Така трите очи осигуряват пълна видимост от всички страни и през деня и през нощта!“

Няколко секунди невнимание или приближаване прекалено, могат да ви струват ухапване, а дори смърт. В устата на варана има отровни жлези с 62 опасни силно токсични бактерии. Отровата е мощна, предизвиква рязък спад в кръвното налягане на жертвата и води до силен шок. Дори леко ухапване е достатъчно, за да попаднете в клопката му. Комодският варан открива лесно плячката си. За целта разчита на дългия си език. Чрез него долавя топлинните вълни на жертвата и лесно я открива.


Заедно с въоръжените със дебели сопи с два края рейнджъри от Националния парк Комодо, обикаляме района, за да видим отблизо гигантските влечуги. Един от водачите ни – Ерангга Раджда ни разказва, как рейнджърите използват дългите пръчки, за да предпазват туристите от евентуално нападение. Когато варанът приближи, рейнджърът блокира главата на влечугото и го избутва настрани. Ако това не помогне, трябва да избягаме бързо, но в никакъв случай в права посока, а на зиг-заг. Бягството на зиг-заг обърква варана и увеличава шанса ни да му се изплъзнем. Агустинус ни разказва за тежък инцидент с един от рейнджърите: „Мой колега рейнджър развеждаше две посетителки, като едната от тях скрила факта, че е в цикъл.

Докато се разхождат изведнъж голям мъжки варан се втурва към тях. Тогава колегата ми им казал да се покатерят бързо на близкото дърво. Той се опитал да го спре с пръчката си. Варанът обаче я схрускал и го нападал. Отхапал част от ръката и крака му. Изключително опасни животни!"


Прочутият варан наричан "драконът от комодо" се размножава през юли. Тогава мъжките водят люти битки. За една женска се бият трима мъжки. женските снасят яйцата, които тайно заравят в земята. Агустинус добавя още детайли: „тя дълбае много дупки, но снася между 15 и 30 яйца само в една! Останалите служат за заблуда, тъй като вараните са канибали и често изаждат яйцата. Освен това дивите прасета и змиите също нападат яйцата. Но десетките дупки объркват враговете.

Бруталното е, че когато стане време след няколко месеца яйцата да се излюпят, майката се връща и изяжда почти всички свои бебета! Тези, които оцелеят се спасяват, катерийки се от дърво на дърво.“


И така тези, които оцелеят ще се превърнат в прочутите варани, които носят славата си по целия свят като най-свирепите гиганстки влечуги на земята. Според ЮНЕСКО към момента на индонезийските острови Комодо, Падар, Ринча и Флорес има около 5000 комодски варана. А рискът да ги видите на живо наистина си заслужава!


Автори: Анина Рангелова, Живко Константинов