Предлагаме ви любопитни факти за България, някои от които може би не знаете:

1. България е най-старата страна в Европа, която не е сменяла името си от своето създаване през 681 г.

2. За разлика от другите държави по света, в България хората поклащат глава за "да" и кимват за "не".

3. Популярното българско розово масло се използва за направата на някои от най-известните и скъпи парфюми. Един грам розово масло се произвежда от 1000 розови цвята.

4. На територията на България са открити над 15 000 тракийски гробници, като повечето от тях все още са неизследвани.

5. Златното съкровище, открито във Варненския некропол, е най-старото в света, като датира от 5000 г. Освен това се смята за най-старото технологично обработено злато в Европа.

6. България е третата страна в Европа с най-ценни археологически находки, открити на територията й. Изпреварват я само Гърция и Италия.

7. Столицата София е единственият голям европейски град, който се намира само на 15 минути от планина. Затова и Витоша е любимо място за разходка на много софиянци.

8. Българите първи започнали да пишат на кирилица. С приемането на България в Европейския съюз тя става третата официална азбука на ЕС след гръцката и латинската.

9. Различните етнически и религиозни групи в страната съжителстват мирно.

10. Българската армия никога не е губила знаме в битка.

11. София е един от най-древните градове в Европа с история, датираща преди повече от 7000 години.

12. От 1977 г. с изстрелването на "Вояджър 1" и "Вояджър 2" българската народна песен "Излел е Дельо хайдутин" звучи в космоса заедно с най-великите творби на Бах и Моцарт.

13. Първият компютър е създаден от българин. В периода 1937-1942 г. Джон Атанасов, учен от български произход, и Клифърд Бери, американски изобретател, работят към Университета в Айова и създават първия цифров електронен компютър.

14. Първият дигитален ръчен часовник също е създаден от българин. Неговото име е Петър Петров.

15. Безспорно българското кисело мляко е най-доброто в света. Това се дължи на уникалната бактерия Лактобацилус булгарикус, която се използва за направата му и която се среща само в нашата страна.

16. Съществуват солидни исторически сведения, че още от Каменната ера на днешната територия на България се е произвеждало вино. Към момента страната си е спечелила репутация на винопроизводител от световна класа.

17. Всяка година на 1-ви март българите си разменят мартеници. Изработените от червено-бели конци украшения са символ на здраве и щастие.

18. Известният създател на Facebook Марк Зукърбърг има български корени: дядо му се преселил от България в САЩ през 40-те години на миналия век. Самият Зукърбърг, който е кръстен на дядо си Марко, заявява, че се гордее с българския си произход.

Източник: idi.bg