Автор
Ива Петрова

Италия – все по-любима дестинация на българските пътешественици

Само през април на 2022 г. близо 14 хиляди българи са пътували до Ботуша с единствена цел – туризъм. Иначе общо през същия този месец до Италия са прескочили над 27 хиляди човека. По данни от преди пандемията Италия всяка година е посрещана 58-59 милиона туристи от цял свят.

Нищо случайно. В люлката на духовния Ренесанс на човечество към момента се намират 155 паметника в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО. Това е повече от която и да е друга туристическа държава в света. И още една любопитна цифра - най-много туристи – около 3 милиона годишно, пристигат в Италия от Китай.

Като родно място на Римската империя и на Ренесанса не е чудно, че Италия е толкова богата на шедьоври на изкуството и архитектурата. Но най-добрите атракции на Италия за туристите не са само изкуството и архитектурата - страната е благословена с езера, планини и изумително красива брегова линия. А също и оригинална кухня, която се харесва почни навсякъде по света.

Този списък с най-добрите места за посещение е само малка част изключителните неща, които с струва да видите в Италия.

Колизеум



Пътниците, тръгнали към Италия, трябва да видят Колизеума. Този огромен амфитеатър е най-големият по рода си, построен някога от Римската империя и е станал модел за изграждането на спортни обекти и до днес. Построен като място за публични представления той има дървен под, дълъг 83 метра и широк 48 метра. Под него са изградени два етажа с тунели, стаи, клетки и проходи за гладиатори, работници, диви животни и складове. Днес тази антична структура е в рязък контраст с модерното развитие на Рим, което я заобикаля и е изключително впечатляващо напомняне за отдавнашни времена и историята на Римската империя.

Венеция



Разходката с гондола през каналите на Венеция е традиция, на която пътниците се радват от векове. Венеция е град на островите, а каналите отдавна са главните улици на града, свързани с лабиринт от тесни проходи. Обкръжението им със стари сгради, които са останали сравнително непроменени в продължение на стотици години, добавят още към романтичния чар на града. Канале Гранде е най-известният от тези водни пътища и едно от най-сниманите места във Венеция. Най-добрият начин да видите много от големите дворци, които са извисяват над водата, е с лодка по Големия канал.

Помпей



Вулканът Везувий гледа надолу към останките на града, който разруши през 79 г. сл. Христа. Но същото това изригване е запазило много от художествените съкровища на града: фрески, мозайки и скулптури, които са били обвити в пепел и лава. Няколко века разкопки са разкрили останките от къщи, пазари, бани, храмове, театри, улици и човешки останки. Посетителите могат да обиколят града, да се разходят по старите му улици със следи от колесници и да видят техниката, използвана от римляните преди повече от 2000 години.

Наклонената кула в Пиза



Наклонената кула в Пиза всъщност е само една от многото забележителности в град Пиза, но славата й се разнася по целия свят. Работата по кулата изграждането на кулата започва през 1100-та година, а потъването - още по времето, когато кулата достига едва до третия си етаж. Преди реставрационните работи през 90-те години на миналия век се предвиждаше, че до 2000 г. кулата ще се срути.

Днес обаче посетителите могат спокойно да се изкачат по стълбите на кулата и да се насладят на прекрасната гледка към града. Наклонената кула в Пиза, известна още като La Torre Pendente, се намира на площад Piazza dei Miracoli, който споделя с красивата романска катедрала Санта Мария Асунта и свободно стоящият кръгъл баптистерий. Всяка от тези три сгради се отличава с изключителни образци на средновековната каменна резба.

Езерото Комо



Не случайно кинозвездата Джордж Клуни притежава имение на брега на езерото Комо - едно от най-живописните места в Италия, заобиколено от планини и от малки живописни градчета. Било е обиталище на богатите още от римско време. И сега край езерото има много луксозни вили и дворци по гористите брегове, опасани от градини, които са отворени за обществеността. Мекият климат, който прави брега на езерото идеален за развитието на парковете, също привлича туристи. Около езерото има абатство от 11-ти век.

Амалфи



Амалфи е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Крайбрежието на Амалфи е зашеметяващ участък от бреговата линия по протежение на полуостров Соренти, южно от Неапол и Соренто. Градовете са построени по стръмни склонове и сякаш се спускат като каскади към морето. Основните градове тук са Позитано и Амалфи, с неговата цветна куполна катедрала. Можете да предприемете пътешествие по крайбрежието по шосе или да пътувате между градовете с лодка за различни гледни точки на изумителната и почти вертикална брегова линия.

Флоренция



Призната като една от най-добрите катедрали в света църквата Санта Мария дел Фиоре, или Катедралата Санта Мария дел Фиоре, доминира над силуета на Флоренция. Катедралата е построена между 13-ти и 15-ти век, като най-известната част е нейният необичаен купол, завършен от Филипо Брунелески през 1434 г.

Раждането на Венера”Камбанарията стои до катедралата на Пиаца дел Дуомо, покрита със същия характерен мраморен модел на тосканската романска архитектура. Проектирана от Джото, камбаната е висока 82 метра и може да се повдига. Неговите 414 стъпала водят до наблюдателна площадка с фантастична гледка към града. Срещу Дуомо се намира прекрасен баптистерий, прочут със своите бронзови врати. Тук е творил легендарният Микеланджело, тук е изумителната галерия Уфици с уникални шедьоври на ренесансовите майстори на четката и длетото, сред които и огромният шедьовър на Ботичели „Раждането на Венера”.

И разбира се – къде без Ватикана?



Ватикана е дом на едни от най-безценните колекции от изкуство и ръкописи в света. В центъра му е голямата базилика Свети Петър с гробницата на Свети Петър и едно от най-трогателните скулптурни произведения на Микеланджело, Пиета. Отвън е площад Свети Петър, където папата се обръща към вярващите катлици. Сикстинската капела е известна със своите стенописи и тавани, рисувани от Микеланджело, а Ватиканският музей съхранява работите на още много други от най-известни художници в Италия.

И още и още много други уникални обекти в Италия, които си заслужават вниманието на пътешествениците. Пантеонът и Формът в Рим, Катедралата „Сан Марко” във Венеция, Асизи на монаха св. Франциск, Сицилия, Милано с неговата уникална катедрала и т.н.